Mediekritikk

Forhåndsdømming

Vi vet lite om Philip Manshaus, utover at han er tiltalt for drap på søsteren og forsøk på terror i en moské. VG derimot, de har allerede konkludert i saken.

Terror- og drapssiktede Philip Manshaus har sagt ja til en fullstendig judisiell observasjon, noe som er anbefalt av psykolog (Aftenposten 29. august).

En av hovedgrunnene er at politiet ønsker en slik observasjon for å kartlegge hans tilregnelighet.

Det som har fremkommet i saken er at Philip ikke hadde noen venner han hang med fast. Når han brukte datamaskinen, var han mye alene. Det kan virke som han har levd livet i stor grad på nettet.

Uansett hva som er årsaken til Philips angrep på moskeen i Bærum og drapet på søsteren, er det en voldsom påkjenning for pårørende. Philips far forstår ikke hva som får unge mennesker til å utføre slike grusomme handlinger.

Faksimile fra VGs bildemontasje

I sakens anledning har VG laget en ganske heslig bildemontasje med følgende innledning:

«Philip Manshaus er sikter for å ha drept søsteren, og deretter å ha angrepet han en moske bevæpnet. Hva kan skape et slikt hat i en 21- åring fra Bærum? Politiets sikkerhetstjeneste ønsker nå din hjelp for å avverge at lignende skal skje igjen. Sveip nedover for å se hvordan».

Jeg sveiper nedover og leser følgende:

«Ordet høyreekstremisme er en betegnelse for holdning med tilhørighet ytterst på den politiske aksen. Høyreekstreme forbindes ofte med rasisme og etnisk nasjonalisme. Philip Manshaus og Anders Behring Breivik er to norske eksempler.»

Det er ingen tvil. Saken er avklart i VG- redaksjonen.

For selv om Philip Manshaus skal under en fullstendig judisiell observasjon i flere måneder fremover, og deretter stilles for retten og dømmes, har VGs redaksjon allerede konkludert. Måten oppslaget i VG er satt sammen på med tekst og bilde med en bastant konklusjon er både spekulativt og uetisk. Det er dårlig journalistisk arbeide.

VG viser null forståelse for at de pårørende har mistet to barn. Hvorfor gjør de det?

Hadde det vært en muslim som gikk berserk i en kirke hadde vi blitt tutet ørene full med alternative forklaringer, som at det kanskje er en forvirret ensom ulv utstøtt av majoritetssamfunnet, kanskje psykotisk i gjerningsøyeblikket, eller at årsaken var sosiøkonomisk diskriminering, hat og rasisme mot muslimer. Eller ufrivillig radikalisering som ikke har noe å gjøre med fredens religion islam, eller at det er mange unge muslimer som er rasende fordi dere opprinnelsesland er utsatt for vestlig imperialisme.

Derimot hvis du er en hvit mann som går berserk i en moské, kommer ikke tvilen gjerningsmannen til gode. Han er forhåndsdømt som en etnisk norsk høyreekstrem rasistisk nasjonalist – og bevisst i gjerningsøyeblikkene.