Innvandring

Avviste innvandrere som er gått under jorden

I Sverige er det titusener av asylsøkere som har fått avslag på asyl og oppholdstillatelse, som gjemmer seg for myndighetene. I tillegg kommer alle de som ingen kjenner det konkrete antallet på, men som oppholder seg ulovlig i Sverige uten å ha søkt om verken asyl eller oppholdstillatelse - eller som er blitt slettet fra registrene.

En undersøkelse fra Sveriges Radio viser at flere enn 11.000 avviste asylsøker unnlater å forlate landet, og der to av tre, altså over 7.000 personer, er gått under jorden, melder Berlingske. Hvor de befinner seg er ikke godt å si, de kan like gjerne ha tatt veien til for eksempel Norge.

Men verken 7.000 eller 11.000 er riktige tall. For hvis en avvist asylsøker har vært utenfor myndighetenes søkelys i mer enn fire år, så blir vedkommende slettet fra statistikken. Slik pynter man i alle fall på statistikkene, men for mannen i gata er det ikke statistikken som teller.

I fjor kom Migrationsverket (vårt Utlendingsdirektoratet) til at ytterligere 42.000 personer forventes å gå under jorden de kommende fire årene. Med andre ord som «en skjult by» på størrelse med Moss, Tønsberg eller Ålesund.

Flere av utvisningene skal være vanskelig å gjennomføre fordi en rekke land, som for eksempel Irak, Eritrea, Afghanistan og Somalia, ikke ønsker å samarbeide om retur.

Mer kontroll

Maria Malmer Stenergard, innvandringspolitisk talsperson for Moderaterna (vårt Høyre), mener at selv om personer ikke lar seg returnere «akkurat nå», så skal de heller ikke gis muligheten til bare å forsvinne fullstendig fra myndighetenes radar.

«Vi er nødt til å gjenvinne kontrollen over hvem som oppholder seg i landet. Det handler om mer identitetskontroll, for eksempel ha muligheten til å konfiskere mobiltelefoner for slik å sikre folks identitet. Det handler også om at flere blir satt i varetekt,» sier Stenegard, i det som synes å ha blitt «det nye» Moderaterna – for med så klar tale skulle en tro vi snakket Sverigedemokraterna (vårt FrP, bare at FrP ikke vil kobles med SD).

SD er da også – og har du sett: Kristdemokraterna – enig i at flere bør settes i varetekt for å unngå at de forsvinner ut av systemet.

Så er det, som vanlig, den blodrøde venstresiden som motsetter seg all fornuft. Venstrepartiets (som er til venstre for vårt Rødt) flyktningpolitiske (alle er flyktninger, må vite) talsperson, Christina Höj Larsen, sier at hun forstår hvorfor mennesker holder seg skjult i Sverige.

«Mennesker går under jorden for selv et liv i usikkerhet og skjul er bedre enn alternativet,» konkluderer hun. Selvsagt, da Sverige stort sett er bedre enn de fleste ikke-vestlige land. Enn så lenge.

Det gledelige får være at både Moderaterna og Kristdemokraterna synes å ha innsett at Sverige over tid har vært ute av kurs på innvandring- og integreringsfeltet, og dermed også gjør SD mindre politisk spedalsk.

Brutt tillit

Ebba Busch Thor, som har vært partileder for de svenske kristendemokratene siden 2015, ble først valgt inn i Riksdagen i fjor. I et intervju nylig med Kristeligt Dagblad i Danmark erklærer hun seg motstander av multikulturalismen:

«I den nåværende politiske situasjonen har vi noe helt unikt å tilby velgerne: Vi er et internasjonalt orientert parti som er solidarisk og holder oss til medmenneskelighet på tvers av religioner, etnisitet og landegrenser. Men vi står samtidig fast på at vi er nødt til å snakke om verdifellesskap; tør snakke om hva som skal til for at vi kan leve i et både mangfoldig og velfungerende samfunn – og det krever ikke minst at vi slutter med å hylle multikulturalismen,» fastslår Thor.

Hun mener Sverige de siste 10 årene har vært preget av normløshet og verdirelativisme. Løsningen finner hun i «krav» – både til offentlig sektor, innvandrerbefolkningen, de unge kriminelles foreldre og ikke minst til de andre partier i Riksdagen.

«Sveriges grunnleggende utfordring er at samfunnskontrakten i disse årene er slitt i stykker. Historisk har svenskene akseptert et av verdens høyeste skattetrykk til gjengjeld for trygghet og omsorg. Men hva ser vi i dag? Uendelige sykehuskøer, feilslått integrering og mangel på eldreboliger. Jeg møter så mange mennesker som hele deres liv har betalt til fellesskapet, men som nå ikke kan få en verdig alderdom. I tillegg er det jo blitt slik at hvis man anmelder en forbrytelse, så skal man ikke regne med at politiet har ressurser til å ta seg av det. Men hvis ikke man lengre stoler på at samfunnet lever opp til sin del av kontrakten, så gidder man jo heller ikke selv gjøre det. Og slik er det at Sverige, som vi hittil har kjent det, faller fra hverandre,» mener Thor.

Ebba Busch Thor tror ikke at alle som stemmer SD er fremmedfiendtlige, selv om et slik bilde stadig manes frem av de øvrige partiene og MSM. Og hun tror heller ikke på at pragmatisk samarbeid legitimerer andre partiers ytterliggående tankegods. Hun er derimot overbevist om at stadig flere av velgere bekymrer seg over det tempoet som Sverige endrer seg i – og mener det skal tas alvorlig.

Dette er nye toner fra nabolandet. Bare synd at ikke disse ble spilt etter bruduljene ved fjorårets riksdagsvalg, for da kunne Moderaterna, Sverigedemokraterna og Kristdemokraterna sittet i regjering i dag – og kanskje bidratt til å endre Sverige til litt mer Sverige.