Aktuelt

«All-time-high» for SD

Statsminister Stefan Löfven og sosialdemokratene skjelver nok i buksene, for nå fosser Jimmie Åkesson og Sverigedemokratene (SD) frem. SD ligger nå an til å kunne bli Sveriges største parti.

Sverigedemokraterne (SD) øker med 1,4 prosentpoeng og ville fått 22,4 prosent av røstene om det hadde vært riksdagsvalg i dag.

– Det är ”all-time-high”. De hade nästan lika höga siffror i mars 2017 och i samband med decemberöverenskommelsen 2015, sier Karin Nelsson, analysesjef hos Inizio til Aftonbladet.

Dette innebærer også at SD har vokst med nesten 5 prosentpoeng fra valget 2018, da de endte på 17,5 prosent. Med dagens 22,4 prosent nærmer SD seg toppen av tronen, og kan bli Sveriges største parti.

For Socialdemokraterna (S) er trenden det motsatte. Ved denne målingen går de tilbake 1,6 prosentpoeng og ender på 23,9 prosent. Med andre ord er det fattige 1,5 prosentpoeng som skiller SD og S.

Fortsetter denne utviklingen skal det virkelig bli interessant å se hvordan svenske politikere har tenkt å organisere seg. Skal de fortsette å jobbe mot SD, og derav ignorere godt over millionen av stemmene?

Så er det vel få, om noen, som ikke skjønner hvorfor SD gjør det så bra. Det politiske lederskapet i Sverige har over tiår oversett problematikken med innvandringen, men nå er problemene så store at ingen lenger kan benekte den – om man bruker hodet. Skjønt akkurat sistnevnte er jo en utfordring for mange, da man så gjerne vil være «human». Derfor vil jeg også tro at SD tiltrekker seg flest mannlige velgere, og få, om noen, fra gammelmediene.

Faksimile fra Aftonbladet: