Islam

Underkastelse

Samtidig som de presser gjennom en handlingsplan mot muslimhat, avviser de samme en utstrakt hånd. Og både toppolitikere og kongehuset aksepterer at deres hender avvises.

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif er på Norgesbesøk. Han håndhilste verken på statsminister Erna Solberg (H), utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) eller lederen av Stortingets utenriks- og forsvarskomité Anniken Huitfeldt (Ap). Det er kun menn som tilbys Zarifs hånd.

Huitfeldt hilste på den iranske utenriksministeren på ved å legge hånden på sitt eget bryst. Slik kunne hun fortelle om alt hun har «lært» i møte med islamister – for det er stort sett dem som ikke håndhilser. Ifølge NTB vil ikke Huitfeldt mene noe om saken.

– Det er ikke min oppgave å kommentere deres omgangsformer, sier hun.

Det er også oppsiktsvekkende. For når hun legitimerer «deres omgangsformer» på norsk jord, er det et sterkt signal. Men få tør kalle det med sitt riktige ord: Underkastelse. Og det er nettopp hva islam betyr.

Leder Anniken Huitfeldt og nestlederne Michael Tetzschner og Christian Tybring-Gjedde i Stortingets utenriks- og forsvarskomité møter utenriksminister Javad Zarif under hans besøk i Norge. Javad Zarif ville ikke håndhilse på Anniken Huitfeldt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Vi liker ikke at våre folkevalgte underkaster seg islam, slik som vi ikke liker at de underkaster seg noen andre religioner heller. Vår praksis med å skille religion og politikk står sterkt.

Kort etter dette nedslående bilde nådde offentligheten, kom nye nedslående bilder.

Kronprins Haakon

Etter det mislykkede terrorforsøket på Al Noor-moskeen i Bærum, av det som etter all sannsynlighet er en forvirret og mislykket ung mann, har «hele» Norge tatt avstand fra bruk av vold. Noen utskudd finnes nok, men de er ikke representative – og det må vi ikke gjøre dem til heller.

Regjeringen har svart med at det skal utarbeides en handlingsplan mot muslimhat. Presset fra gammelmediene og islamske organisasjoner/talspersoner ble nok for sterkt. Og for riktig å vise hvor mye avstand Norges befolkning tar fra vold og overgrep (i særdeleshet overfor muslimer?), så besøkte kronprins Haakon i går den rammede moskeen. (Om han også tok initiativ til å besøke den drepte jentas (17) familie vites ikke, men noe slikt besøk har vi ikke hørt om).

I moskeen erfarte kronprinsen at kvinnene ikke ville ta han imot hans utstrakte hånd. Men kronprinsen «lærte raskt». Ved neste kvinne la han hånden på eget bryst.

Kronprins Haakon prøver forgjeves å håndhilse på Sriha da han besøker Al-Noor Islamic Center på Skui i Bærum. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Kronprins Haakon prøver forgjeves å håndhilse på Faiza (i midten), Fatima (til venstre) og Sriha, men måtte ty til «deres omgangsform». Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Ikke å håndhilse, i særdeleshet på vår kongelige når de står der med hånden klar, er respektløst i vår kultur. I tillegg ligger det tung symbolikk i handlingen. De forteller oss at uansett hvem du er, så har du å akseptere «våre omgangsformer». Kronprins Haakon svarte med underkastelse.

Kanskje vil noe hevde at det er respekt? I så fall lurer jeg på: respekt for hva?

Personlig tror jeg mange vil oppleve det som at de samme avviser vår kultur og våre verdier. Har de noen gang tenkt å tilpasse seg «våre omgangsformer» eller vil de presse på oss «deres»? Og det er de samme som snakker om islamofobi, muslimhat og hva nå alle beskyldningene er. Hvis de ikke ønsker oss og vår kultur, hvorfor drar dem ikke dit hvor deres omgangsformer er praksisen? Hvem var det som snakket oss og dem?

Vi må verne om våre frihetsverdier: likestilling, likeverd, ytringsfrihet og religiøs frihet. Det må både kongehuset og våre politikere ta innover seg.

Så kan man bare først som sist legge ned alt som handler om integrering. Da er i alle fall mye penger spart.