Biskopen og ordfører i ekstase: Hurra, bedehus blir til moské!

Det tradisjonsrike og ærverdige bedehuset i Fredrikstad, Seierstens Misjonshus, er kjøpt opp av en islamsk menighet. Biskop Atle Sommerfeldt er over seg av glede. Det samme er byens Ap-ordfører. Vi kan konstatere dette: Den kulturelle islamske revolusjonen ruller i raskere og raskere tempo over Norge.

– Jeg synes misjonssambandet viser stor grad av raushet når de selger Seierstens Misjonshus til den muslimske foreningen. Dette står det respekt av. Så synes jeg det er flott at muslimene får gode steder å være.

Google Street View.

Nei, dette er ikke lederen av Islamsk Råd eller liknende organisasjon. Dette er ordene til Atle Sommerfeldt, biskop, etter at det ble klart at Seiersten Misjonshus i Fredrikstad, som lå under Norsk Luthersk Misjonssamband, ble solgt til et islamsk trossamfun med 700 medlemmer, Masjid Darussalam. Prislapp 4,6 millioner kroner for de 680 kvadratmeterne i den over 90 år gamle bygningen. «Vesentlige rehabiliteringskostnader må påregnes», hette det i henhold til takstrapporten om byggets tilstand.

Masjid Darussalam har nå lagt ut bygningen de eier for salg til 2,5 millioner kroner. For deen har de vokst ut av.

Alder og demografi

Det motsatte må sies å være situasjonen for misjonshuset. Her er foto fra en adventsamling i fjor.

Skjermdump fra Norea.

Norsk Luthersk Misjonssamband har stått som eier siden 1925. Misjonshuset ble allerede solgt 11. desember i fjor, men verken kjøper eller eiendomsmegler ville bekrefte oppkjøpet da. – Det kan jeg ikke avsløre før det blir offentlig i forbindelse med tinglysningen, svarte megler på spørsmål fra pressen. Mens det som viste seg å være kjøper verken ville «avkrefte eller bekrefte» at de hadde kjøpt bygget før julen 2018.

Det interessante er hvem som stod bak denne uttalelsen på moskeens vegne. Han heter Tariq Alsagoff, er daglig leder og styreleder i Masjid Darussalam Norge, og også Ap-politiker og leder av mangfolds- og integreringsrådet i Fredrikstad kommune. Ap-politikeren kunne altså ikke fortelle at de hadde kjøpt misjonshuset i desember. Det er vel noe «spesielt»? – Jeg skulle ønske jeg hadde noe konkret svar til deg, men det har jeg altså ikke. Vi vil komme tilbake når vi har et nytt forsamlingslokale å annonsere, sa Alsagoff i desember.

Blir moské med minaret og det hele?

Så hva skjer med bygningen nå? Dette har det vært spekulert rundt både blant lokalbefolkningen og lokale medier. Samme Ap-politiker, Alsagoff, holder kortene tett ved brystet: Blir det minaret med mer, eller ikke?

– Det stemmer at vi har kjøpt misjonshuset, men det er foreløpig altfor tidlig å si hva vi kommer til å gjøre der, sier Alsagoff.

Legg merke til fortsettelsen:

Det var Demokraten som først omtalte saken torsdag. Overfor avisen ville imidlertid ikke Alsagoff bekrefte at det tidligere misjonshuset nå blir gjort om til en moské.

Det samme sier han til Fredriksstad Blad.

– Det er rett og slett for tidlig å si noe om hva vi kommer til å gjøre. Vi trenger tillatelser og ønsker å gjøre alt på en riktig måte. Dette vil ta tid, sier han (våre uthevinger).

Den glade biskopen og ordføreren

Biskop Atle Sommerfeldt er lykkelig over utviklingen, og uttaler også dette:

På spørsmål om hva han synes om at muslimene overtar et gudshus, svarer biskopen:

– Det finnes sikkert noen som mener dette er betenkelig. Men jeg vil heller si det slik: All ære til misjonssambandet som hever seg over smålighet. Hva kunne alternativet vært? At en kommersiell kjøper gjorde om misjonshuset til leiligheter? Eller at en MC-klubb flyttet inn? spør Sommerfeldt, som tilføyer:

– Jeg vil ikke skjære alle MC-klubbene over én kam. De har så absolutt mange flotte folk i sine miljøer. Men jeg kjenner likevel til et tilfelle hvor en MC-klubb overtok et bedehus, hvor den videre bruken ble det man kan kalle for uheldig.

– Kjenner du også til tilfeller hvor muslimene kjøper bedehus?

– Jeg er i farta usikker. Var det slik at den bosniske foreningen i Sarpsborg kjøpte et bedehus i byens sentrum? Ellers har nok ikke dette vært vanlig. Men som sagt; jeg mener det er så flott at de kristne ikke stempler eller ekskluderer muslimer, eller for den saks skyld andre religioner, resonnerer en engasjert Sommerfeldt.

Det er tydelig at journalisten er engasjert, i positiv forstand.

Det samme er byens Ap-ordfører.

– Jeg sier som selgerne; du kan ikke legge føringer for hvem som skal kjøpe et hus. Når misjonssambandet gleder seg over salget, så gleder jeg meg. Vi har tross alt religionsfrihet i dette landet. Ett sted må muslimene også være. Når Seierstens Misjonshus kan forbli et forsamlingslokale, er jo også det veldig positivt, påpeker Nygård.

Den kulturelle revolusjonen ruller taktfast videre over det ganske land, der det ene bedehuset etter den andre tradisjonsrike bygningen, blir til moskeer. Det går aldri motsatt vei. Og husk: demografi teller.

Demokraten