Terrorisme og ekstremisme

Amerikansk soldat konverterte til islam – arrestert for terrorplaner i LA

En mann, beskrevet som en amerikansk militærveteran med blant annet kamptrening fra Afghanistan, er arrestert mistenkt for terrorplaner i Los Angeles. Mark Steven Domingo (bilde fra YouTube) Den mistenkte er identifisert som Mark Steven Domingo (26) fra California. Han skal nylig ha konvertert til islam. Lurt i en felle…

En mann, beskrevet som en amerikansk militærveteran med blant annet kamptrening fra Afghanistan, er arrestert mistenkt for terrorplaner i Los Angeles.

Mark Steven Domingo (bilde fra YouTube)

Den mistenkte er identifisert som Mark Steven Domingo (26) fra California. Han skal nylig ha konvertert til islam.

Lurt i en felle

I pressemeldingen fra det amerikanske justisdepartementet heter det at Domingo «ble arrestert fredag ​​kveld etter at han mottok det han trodde var en ekte bombe, men som i realiteten var en inert eksplosiv enhet (inert som i betydningen «død», altså bestående at stoffer som vanskelig reagerer med andre stoffer, min anm.) som ble levert av en undercover politibetjent som deltok i FBIs Joint Terrorism Task Force granskning.»

FBI mener at Domingos plan var å bruke improviserte eksplosive enheter mot uskyldige sivile, og han valgte komponenter som skulle gjøre bombene enda mer dødelige for ofrene og for å forårsake mest mulig skade.

Voldelig jihad

Domingo skal på sosiale medier, og i samtaler med det han ikke visste var en en FBI-kilde, ha uttrykt «støtte til voldelig jihad, et ønske om å søke gjengjeldelse for angrep mot muslimer, og en vilje til å bli en martyr.»

Ifølge anklagen skal Domingo på et møte 3. april ha uttrykt støtte til IS og uttalt at «hvis IS kommer hit», så ville han sverge troskap til dem. Politiet skal også ha blitt tipset om at Domingo på sosiale medier skal ha uttrykt voldsomt sinne etter moskéangrepene på New Zealand, noe som igjen førte til ekstra tilsyn med han.

Han skal også ha tilkjennegitt at han ønsket å bruke sprengstoff ved Santa Monica Pier samt at han planla å plassere eksplosiver på LAs motorveier. I tillegg skal han ha framsatt truende kommentarer om at han ville skade LAPD-offiserer.

Mest mulig skade

Ifølge justisdepartementet skal Domingo, etter å ha vurdert ulike angrep blant annet rettet mot jøder, kriker og politibetjenter, besluttet å detonere en improvisert bombe (IED) på et rally som skal finne sted i Long Beach til helgen. Til dette formålet trengte han hjelp til å lage bomben, og der han i forrige uke kjøpte flere hundre nagler som skulle puttes i IED. Spesielt skulle det benyttes nagler som var lange nok til å trenge inn i menneskekroppen og punktere indre organer, forklarer justisdepartementet.

Da Domingo ble arrester hadde han flere våpen, blant annet en modifisert (ulovlig avkappet løp) AK-47-rifle.

Terrortrusselen mot LA følger etter den dødelige synagogeskytingen 27. april i Poway, California, lokalisert i San Diego. En eldre kvinne døde, mens tre andre ble skadd. Her er John Earnest (19) arrestert, mistenkt for hatkriminalitet. I forkant av terroren mot synagogen skal Earnest ha publisert et åpent brev på internett med antisemittisk innhold. Blant annet skal han i brevet ha berømmet Robert Bowers (46), som åpnet ild mot en synagoge i Pittsburgh under sabbaten i oktober 2018. Her ble 11 personer drept.

Paul Delacourt, assisterende direktør med ansvar for FBIs LA-avdeling, sier til cnbc.com at han er ekstremt glad for å kunne fortelle om et avverget potensielt terrorangrep, heller enn å måtte redegjøre for nok en tragedie. Så kan vi vel bare legge til: Men de kommer nok.