Politikk

Ytre høyre fosser frem i EU-parlamentet

En ny undersøkelsen til EU-parlamentet avdekker en dyp skepsis til de etablerte partiene.

En ny undersøkelse utført for den tyske avisen Bild viser at ytre høyre kaprer stadig flere seter i EU-parlamentet, mens de øvrige partigrupperingene taper terreng, melder reuters.com.

Undersøkelsene ble gjennomført i Tyskland, Østerrike, Italia, Polen, Spania og Frankrike i slutten av februar og tidlig i mars i år.

Den viser at Europa av nasjoner og frihet (Europe of Nations and Freedom Group, ENF), som inkluderer Østerrikes Frihetsparti (FPÖ) og Frankrikes Marine Le Pens Rassemblement national (RN, som kan oversettes til «nasjonal samling») vil vinne 67 seter, som er 37 seter mer enn ENF har nå. ENF kom på topp i tre land som var med i målingen; Frankrike, Italia og Polen. Det bør kanskje Frankrikes president Emanuel Macron merke seg.

Også alliansen av liberaler og demokrater for Europa (The Alliance of Liberals and Democrats for Europe, ALDE) gjør det bra på målingen. ALDE går fra 68 til 101 seter i EU-parlamentet.

Dette tilsier at ENF har en fremgang på hele 81 prosent, mens ALDE har en fremgang på på 48,5 prosent.

Så går det nord og ned for de øvrige. Mest tilbakegang har den progressive allianse av sosialister og demokrater (Progressive Alliance of Socialists & Democrats , S&D) med en nedgang på over 24 prosent (fra 186 til 147 seter).

Nedgang er det også for det konservative europeiske folkepartiet (The conservative European People’s Party, EPP). De mister 43 seter og ender på 174, som er en tilbakegang på i underkant av 20 prosent. EPP inkluderer forbundskansler Angela Merkels kristendemokratiske parti (CDU).

De Grønne (European Greens, EFA) mister åtte seter, og ender på 44. Det er en tilbakegang på i overkant av 15 prosent.

Fortsatt er EEP EU-parlamentets største, etterfulgt av S&D, men undersøkelsen avdekker en dyp skepsis til de etablerte partiene og bekrefter den høyredreiningen vi har sett i Europa de siste årene.