Aktuelt

Norsk 14-åring rekruttert til IS som hacker

En amerikansk 20-åring skal være tiltalt for å ha samarbeidet med IS. Hun skal blant annet rekruttert en etnisk norsk 14-åring.

Det er Washington Post som rapporterer om at 20-årige Kim Anh Vo fra delstaten Georgia var aktiv i en nettbasert gruppe som kalte seg Islamic State Hacking Division, som senere ble til United Cyber Califate (UCC).

Via denne gruppen, med mål å rekruttere hackere til å jobbe for IS, skal hun ha kommet i kontakt med den 14-årige gutten, som NRK får opplyst skal være etnisk norsk.

Gutten ble pågrepet i mars 2017 (da som 14 år) i forbindelse med en etterforskning av IS-aktivitet på nett. Ifølge rettsdokumentene gjorde norsk politi beslag, som senere ble sendt til FBI og brukt i etterforskningen mot den unge kvinnen. PST bekrefter overfor NRK at de kjenner til saken, som ikke er omtalt i Norge tidligere.

NRK viser til at det ikke er kjent hvordan han ble radikalisert, men ifølge de amerikanske rettsdokumentene snakket han dårlig arabisk. NRK vet heller ikke hvordan gutten stiller seg til opplysningene som kommer frem i rettsdokumentene. Han skal ikke være identifisert ved navn, bare «den mindreårige».

Den unge gutten, som fikk tilnavnet «Brother Abu», skal blant annet ha vært med på å lage en video, sammen med en hacker fra Nederland som 14-åringen anbefalte, med trusler mot en veldedig organisasjon i New York. Videoen oppfordret IS-sympatisører til å angripe ansatte ved denne organisasjonen, rapporterer TV 2.

Kim Anh Vo er pågrepet og siktet for terrordeltakelse over nett, men også tiltalt for å ha vært involvert i publiseringen av en drapsliste i 2017. Lista hadde navn på over 8.000 personer i USA og Storbritannia, og IS-støttespillere ble oppfordret til å drepe dem i såkalte «ensom ulv-angrep». Hun skal tre måneder senere selv ha kontaktet FBI og tilstått.

(Forsidebilde: Utdrag Facebook)