Aktuelt

IS-kvinne sendt fra Tyrkia til Danmark

En kvinne som skal ha tilsluttet seg IS og hjulpet dem med å rekruttere fremmedkrigere, er blitt utvist fra Tyrkia og sendt til Danmark.

Det melder den dansk-kurdiske nettavisen Jiyan, som siterer flere tyrkiske medier, herunder CNN Türk, melder det danske nyhetsbyrået Ritzau. Kvinnen, som skal være dansk statsborger med libanesiske røtter, skal ha blitt «sendt til Danmark med fly» av den tyrkiske staten.

Hun skal angivelig ha spilt en aktiv rolle i IS’ rekrutteringsprosess og vervet en rekke personer til den militante bevegelsens i Syria og Irak. Hun skal ha reist til Syria via Tyrkia for å tilslutte seg IS, og har etter et opphold av ukjent varighet reist tilbake til Tyrkia hvor har bodd i et såkalt «safe house» for IS-krigere i Hatay-provinsen på grensen til Syria.

Kvinnen skal nylig ha blitt anholdt i en stor politirazzia i den tyrkiske storbyen Bursa, hvor politiet blant annet fant et falskt dansk pass blant hennes eiendeler.

De tyrkiske myndigheter har etter pågripelsen behandlet kvinnens deportasjonssak og så overlevert henne til danske myndigheter. Hun skal nå rettsforfølges i Danmark, ifølge tyrkiske medier.

Utenriksdepartementet vil verken be- eller avkrefte saken overfor Ritzau.