Innsparket

Gutt (13) varslet om terrorangrep på skolebuss

En 13 år gammel egyptisk gutt bidro til at politiet ble varslet da en skolebuss ble forsøkt påtent - med barna ombord - i Italia. 

Bussjåføren, Ousseynou Sy (47) med senegalesisk opphav, men med italiensk statsborgerskap, skulle kjøre 51 skolebarn i alderen 12 til 13 år fra en gymsal tilbake til skolen i Crema, øst for Milano. Men heller enn å bringe barna trygt tilbake, kapret han «sin egen buss». Utstyrt med bensinkanner og lighter skal han ha truet barna med å tenne på. Truende med en kniv i hånden skal han ha konfiskerte mobiltelefonene til elevene og de voksne som var med, og tvunget de voksne til å binde barna med ledninger.

Videre skal han ha stengt bussens dører med kjetting, i tillegg til å ha fjernet alle hamrene som bussen var utstyrt med for å knuse ruter i en nødssituasjon.

Men en av guttene i bussen, den 13 år gamle Ramy Shehata, klarte å gjemme sin mobiltelefon. Mens han tilsynelatende ba en bønn på arabiske hadde han ringt opp sin far. Faren oppfattet beskjeden og kontaktet politiet.

Politiet rykket umiddelbart ut.

Politiet stanset bussen og de bakre vinduene ble slik atHsasjerene klarte å komme seg ut. Ousseynou Sy så derimot sitt snitt til å helle bensin utover i bussen og tente på. Ingen ble alvorlig skadd, men noen fikk røykskader.

Gjerningsmannen har sagt til politiet at aksjonen var en protest mot alle afrikanerne som dør i Middelhavet i sitt forsøk på å nå Europa. Under aksjonen på bussen skal han ha ropt til barna: «Stopp alle dødsfallene på sjøen, jeg vil lage en massakre».

Han skal ha vært alene om aksjonen, og Alberto Nobili, leder for anti-terrorgruppen, forteller han heller ikke skal være tilknyttet noen grupper eller bevegelser. Men det er også kommet frem at Ousseynou Sy har dommer på seg både for seksuell trakassering og fyllekjøring, og flere spør seg nå hvordan det kan ha seg at han fikk være bussjåfør for skolebarn.

En av politifolkene som var med på redningsaksjonen, Roberto Manucci, har fortalt hvor slående det var å se barnas vilje og stryke til å redde seg selv og komme seg ut av bussen.

Helten i Italia er nå 13-årige Ramy Shehata. Han er født i Italia (i 2005) med foreldre fra Egypt, men i motsetning til Ousseynou Sy har han ikke italiensk statsborgerskap. Det mener Femstjernersbevegelsens leder Luigi Di Maio, som også er Italias visestatsminister, han bør få som takk for innsatsen.

Så mens Sys italienske statsborgerskap kan henge i en tynn tråd hvis han dømmes for terrorangrep, kan kanskje unge Ramy Shehata glede seg. «Min sønn har gjort sin plikt, så det ville vært fint om han fikk italiensk statsborgerskap nå,» sier faren.

BBC: Italy bus attack thwarted by ‘hero’ teenager who contacted police

(Illustrasjonsfoto HRS)