Politikk

Første IS-kvinne dømt i Norge

Den somaliske kvinnen, med fem barn - som ikke er i Norge - ble dømt til latterlige 2 år og 9 måneder i fengsel for IS-medvirkning. Om et halvt år er hun ute. Saken stinker.

Den somaliske kvinnen, bosatt på Vestlandet, omtales konsekvent som fembarnsmor. Det kan være, men det har vi i så fall bare hennes eget ord for.

For denne saken stinker herfra og til evigheten, og den stinker vondt.

Terrordømt brite

La oss ta den fra starten: I begynnelsen av april 2018 ble en somalisk mann, Aweys Shikhey (38), med pass fra Nederland og bosatt i London fra 2013, terrordømt. Han fikk åtte års fengsel.

Det hadde da blitt avdekket blant annet at Shikhey hadde ytret ønske om å drepe dronning Elizabeth, planlagt å skyte daværende statsminister David Cameron samt jødiske fotballsupportere etter en Tottenhamkamp.

Shikhey skal da ha hatt kone og barn i Kenya – samt kone og fem barn i Nederland. 

Kjæresten

La oss så se på den må dømte somaliske kvinnen bosatt på Vestlandet: Hun (32) kom til Norge som asylsøker i 2013 (altså samme år Shikhey flyttet til London, der han jobbet som bud).

Da hun kom til Norge fortalte hun PST at hun har fem barn, men de var «hjemme». Hva som er hjemme er jo ikke godt å si, men kanskje vi snakker Nederland – og at det er Shikhey som er faren? Hun søkte i alle fall ikke familiegjenforening med barna i Norge, etter hva vi forstår.

Ifølge dommen fra Storbritannia var Shikhey kjæreste med den somaliske kvinnen i Norge. De skulle visstnok ha møtt hverandre via sosiale medier.

Kvinnen ble imidlertid av britisk politi oppfattet å være like forpliktet til terroraksjoner som den dømte Shikhey, og det var også britisk politi som varslet PST.

Kjærlighetsbrevet

Da Shikhey ble pågrepet, i mai 2017 på Stansted flyplass utenfor London på vei til Istanbul i Tyrkia, hadde han gitt følgende melding til den somaliske kvinnen i Norge:

Raqiya you know that I love you, do not be upset because at the airport the enemy of God are waiting for us.

I want you to give a pleasant farewell and let’s hope that we will be those who share happiness in the world after dead.

I do not want you to worry and this is my voice also I will call you before travelling and when I arrive at airport.

Also I will give the mobile to the man, God will. Be strong, pray for me and I will do the same.

Samme år (november 2017) ble kvinnen ifølge TV 2 pågrepet i Østerrike med 50.000 kroner og falskt pass. I avhør hos politiet sa hun at formålet med reisen var å søke asyl i Sverige, fordi hun ikke fikk forlenget oppholdstillatelsen i Norge. Nå er det kanskje ikke helt logisk å dra fra Norge til Østerrike for å søke asyl i Sverige, men til det er det vel bare å si at det er lite som er logisk med identitet og somaliere.

Hun ble returnert til Norge, der hun ble møtt av PST på Gardermoen.

Siktet

Her har hun siden sittet i varetekt, siktet etter straffelovens paragraf 136 a, for forsøk på deltagelse i en terrororganisasjon, som har en strafferammen på inntil seks år i fengsel. Politiadvokat i PST, Per Niklas Hafsmoe, sa den gang at de antok at hun var på vei til Syria.

Elektroniske beslag ga PST grunnlag for å starte en selvstendig etterforskning i Norge. Informasjon fra hennes telefon skal ha avdekket kontakt med IS-krigere og oppskrift på hjemmelagde bomber. De oppfattet kvinnen som en ivrig IS-sympatisør. Hun ble tiltalt, og har siden retur til Norge sittet i varetekt.

I retten skal hun ha forklart de norske reisedokumentene hennes hadde utløpt, derfor falskt pass, da hun ikke kunne vente på nye fordi hun hadde fått vite at sønnen i Somalia var blitt alvorlig syk og måtte opereres på sykehus i Etiopia. Her er det bare å be for sin syke mor, for stort sett hver gang det er «overensstemmelser» med reiser til opprinnelseslandet handler det om en eller annen som er alvorlig syk.

Hun nektet for at hun var på vei til Syria, da hun forsøkte å fly til Istanbul i Tyrkia, altså samme reiserute som Shikhey hadde planlagt.

Dommen

Ifølge dommen fra tingretten har hun flere anledninger sendt penger til IS-krigere i Syria. Hun spredde propaganda for IS, blant annet ved å korrekturlese propaganda-tekster, oversende meldinger og opprette falske brukerprofiler på sosiale medier. I tillegg ble hun dømt for å ha formidlet kontakt og hjulpet en mann fra Storbritannia med å planlegge sin reise til Syria for å slutte seg til IS – altså Shikhey. Da hun ble pågrepet i Østerrike hadde også med seg kontaktpersoner til flere personer tilknyttet IS.

For dette dømmes hun altså til 2 år og 9 måneder fengsel. Siden hun har sittet i varetekt i 16 måneder, og man slupper ut etter 2/3-soning, vil kvinnen gå fri om 6 måneder. 

Noe er riv ruskende galt

Det er så mange omtrentligheter i denne saken at det halve kunne være nok. For det første: Er relasjonen mellom henne og Shikhey avklart? Er det ikke en smule underlig at de forflytter seg omtrent samtidig innad i Europa? Finnes det fem barn i Nederland, og hvem bor de så sammen med? Har kvinnen noen gang søkt om familiegjenforening med barna? Om ikke: Har ingen reagert? Har kvinnen hatt noen alvorlig syk sønn på sykehus i Etiopia? Hvorfor fikk ikke kvinnen forlenget oppholdstillatelsen i Norge, eller er det bare løgn?

Om så kvinnen ikke lenger hadde gyldige reisedokumenter, hvorfor var hun ikke returnert?

Hva skjer så når hun slippes løs om et halvt år? Skal hun fortsatt være i Norge? Hun er jo åpenbart ikke norsk statsborger. Hvorfor ble hun ikke dømt til evig utvisning fra Norge?

Hva er det vi driver med?

Kvinnen siktes og dømmes til en latterlig lav dom, også sammenlignet med dommen til Shikhey i Storbritannia. Hvilke dommer gir vi for spionasje? Er det slik vi ønsker fremtiden? At det skal gå landsforrædere blant oss som ikke ser på oss som annet enn the enemy of God? Vil du ha denne kvinnen som nabo? Og vel så galt: Hvilke signaler sender vi til lovlydige borgere fra Somalia og andre land med mange IS-sympatisører?

Jeg bare gjentar hva en høyt profilert i politiet en gang sa til oss: Skal vi få noenlunde kontroll med den somaliske befolkningen i Norge, må alle re-registreres. Og det var før IS.

Betryggende er det heller ikke at hun er den første kvinnen som er dømt for IS-deltakelse etter å ha reist fra Norge – dermed vil dommen etter all sannsynlighet skape presedens for fremtiden.