Aktuelt

Utvist iraner drev kriminell virksomhet i fred og ro

Den 39 år gamle asylsøkeren er utvist fra Norge. Det ble han i 2009. Ti år etter (!) skal politiet hente han for utsendelse, bare for å oppdage at huset er fullt av narkotika, skytevåpen, ammunisjon, penger og sprenglegemer. Betryggende politiarbeid?

Av og til og altfor ofte skjønner man lite eller ingenting.

Forrige helg ble en 39 år gammel utvist iraner varetektsfengslet i to uker av Sarpsborg tingrett. Da hadde politiet gjort beslag av store mengder narkotika, sprengstoff, skytevåpen, ammunisjon, penger og en rekke mobiltelefoner fra iranerens leilighet i Sarpsborg.

Man lurer: Hva er det egentlig som befinner seg midt blant oss?

Han skal ha vært i Norge i 23 år, altså fra han var 16 år. Han har ikke norsk statsborgerskap. I 2009, da han var 29 år, ble han begjært utvist fra Norge. Ifølge Sarpsborg Arbeiderblad (23. februar, ikke på nett) var mannen etterlyst etter avslag på asylsøknaden – og det må han jo ha vært i ti år? Har ingen lett etter han? Men politiet visste jo åpenbart hvor han bodde siden de dro hjem til han for å pågripe han fredag 15. februar.

Hvor er det jeg glipper?

Og da han ble utvist i 2009 hadde han allerede vært her i 13 år. Med lovlig opphold?

Mannen skal ha nektet å forlate Norge, så da var det bare å la han bli? I tingretten 16. februar forklarte han at han ikke har noen tilknytning til Iran, hvor han ikke har vært siden han var 13 år, og at Iran ikke vil ha han tilbake. Hvor var han fra han var 13 til 16 år? Kan en slik unggutt bare surre rundt noen år? Hvordan havnet han i Norge? Og hvordan vet han at Iran ikke vil ha han tilbake?

Etter politiets tilfeldige oppdagelse, ble han siktet for grov narkotikaforbrytelse, grov ulovlig befatning med skytevåpen, eksplosiver og utgangsstoffer for eksplosiver. Selv erkjente han under fengslingsmøtet å ha oppbevart «noe narkotika», men ingen grov narkotikaforbrytelse og dermed ba han å bli løslatt. Det ville slett ikke overraske meg om han hadde blitt det, da «hver sak» behandles for seg. I en rekke saker vi har sett på, blir utviste fra landet løslatt – for så å bli erklært etterlyst på nytt. Men i denne saken snakker vi åpenbart betydelige mengder av både det ene og andre.

Politiet mener at mengden narkotika som ble funnet tilsier at vi snakker mer enn en person involvert. De skal nå gå gjennom de beslaglagte mobilene samt det som synes å være en regnskapsbok. 39-åringens forklaring var at dette var en gammel bok som «politiet hadde funnet tidligere». Videre fortalte han at han tidligere brukte «barbiedop» (melanotan) og solgte dette. Han fortalte videre at han har sittet i varetekt en gang siden han ble utvist for ti år siden, men den saken ble henlagt. Jøss, så betryggende. Utvist, men fri mann i Norge igjen.

Men denne gangen skal det bli andre boller?

Vi andre kan bare spekulere i hva mannen skulle med skytevåpnene, ammunisjonen, eksplosivene og stoffene som kan lage eksplosiver.

Hvor mange av hans kaliber finnes det i Norge? Kan polititet bli politiet igjen og faktisk bure inn de som vi bør skjermes mot? Og få ut de som er utvist? Hva vil denne karen nå koste oss? Eller skal vi være lykkelig over det vi kanskje ble skjermet for?

Av og til og altfor ofte skjønner man at tryggheten blir skjørere og skjørere.