Aktuelt

Råere vold: Politiet bevæpner seg i retten

Realitetene har innhentet selv politiledelsen.

Said Bassam Chataya (28) ble drept med en rekke knivstikk i et masseslagsmål i Bergen fredag. Slagsmålet er fanget opp av et overvåkningskamera.

En person er siktet for drap, ni personer er siktet for grov kroppskrenkelse og to for falsk forklaring.

Elleve av dem skal ha norsk statsborgerskap, men er av utenlands opprinnelse, mens den tredje har permanent oppholdstillatelse i Norge. Ingen av dem er ukjent for politiet fra før. Flere skal, sammen med avdøde, tilhøre et rappermiljø i Bergen.

En av de siktede er tidligere (2015) dømt til samfunnsstraff for seksuell omgang med mindreårig, en samfunnsstraff han ikke fulgte opp og som endte med fengselsstraff. Så følger det på rekke og rad hva de øvrige har stelt i stand: en er dømt for gruppevoldtekt, en for medvirkning til ran, en for ran og vold, en for oppbevaring av narkotika.

Den avdøde Chataya er fra Syria, og det skal være hans egen fetter (21) som drepte han. Denne fetteren er tidligere dømt for oppbevaring av hasj og tiltalt for tyveri (i Bergen tingrett), men han, sammen med fire av de andre, skal ha bostedsadresse i Oslo.

I en pressemelding i dag opplyser politiet at ni av de siktede er løslatt, men tre framstilles for varetektsfengsling i dag. Der vil det bli begjært lukkede dører og politiet stiller bevæpnet.

Som vi har advart mot en rekke ganger vil knivstikking og masseslagsmål tilta, både i Bergen, Oslo og en rekke andre steder. I går kveld var det for eksempel igjen masseslagsmål – igjen med kniver og machete – i området rundt Tøyen skole i Oslo. Politiet klarte ikke å fange noen av de involverte.

Nå innrømmer imidlertid også politiledelsen at volden blir råere, ikke minst blant de unge. Ulleveål sykehus i Oslo får inn dobbelt så mange voldsofre som i 2011, mange av dem med knivstikk. Om man slipper helt uten mén fra knivstikking, handler kun om flaks.

Politiet sier de ser en negativ utvikling, de beslaglegger stadig mer og større kniver, sier Tore Soldal, enhetsleder i sentrum ved Oslo politidistrikt, til Dagsrevyen. I 2018 ble det anmeldt nesten 900 trusler med kniv. Tall fra politiet i Oslo viser at 77 personer ble anmeldt for ha båret kniv på offentlig sted i januar. Det er nesten en dobling sammenlignet med januar i fjor.

Dagsrevyen har møtt to fedre i Oslo, begge med sønner på 12 år. På ulike tidspunkt forrige helg ble guttene ranet og truet med kniv på Stor0 storsenter (bydel Sagene i Oslo) av en guttegjeng på 10-12 stykker. Ransutbytte i begge tilfellene var en lue. Dette er altså noen villige å vifte med kniv for.

Polititet innrømmer nå også at de sliter med virkemidler mot de aller yngste kriminelle som bruker kniv. Tore Soldal sier det må vurderes om politiet skal få utvide fullmakter eller andre straffereaksjoner.

Det er ikke lengre noe å vurdere: Skal vi ha noen sjans mot den økende kriminaliteten, må politikerne gi politiet både utvide fullmakter og muligheten for andre straffereaksjoner – og politiet må være villig til å bruke dem. Så må politikerne brette opp ermene og innse at integrering ikke er noen lek.