Islam

– IS-krigere er landsforædere. De skal aldri tilbake til oss, sier sosialdemokrat

Hun vil at de aldri skal sette sin fot igjen på demokratisk europeisk jord. IS-krigere skal dømmes der de befinner seg. Den tidligere justisministeren for Socialdemokratiet, partileder Mette Fredriksen, går således imot De konservative i regjeringen som mener at Danmark ikke kan neke IS-terrorister å vende tilbake til Danmark.

-Dette er mennesker som har forlatt Danmark og vårt demokrati, og som i mine øyne er landsforrædere og som selvfølgelig ikke skal tlbake til Danmark, sier partilederen for danske Ap.

-De skal i mine øyne heller ikke tilbake til Europa. Jeg synes tvert om at vi skal gjøre alt hva vi kan for å holde dem ute av vårt land.

-Derfor er det også min overbevisning at de bør rettsforfølges og son straffen sin i de samfunnene hvor dderes uhyrlige forbrytelser har blitt begått.

Fredriksen peker på at andre eiropeiske land står nøyaktig i de samme problemene. – Ingen av oss har en interesse i at noen av dem vender tilbake til Europa.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sier på sin side at Danmark har «har et ansvar for å ta dem inn (i Danmark) hvis de er danske statsborgere» og klarer å ta seg tilbake til Danmark. Han etterlyser en felles europeisk løsning. Vi får ikke vite hva denne løsningen kan være.

Et sentralt spørsmål er dette: Våre domstoler vil kreve bevis for krigshandlinger for å dømme folk som har kriget for IS. Fredriksen kaller dem landsforrædere, og Løkke Rasmussen avviser ikke dette begrepet. Kan de da dømmes for landssvik? Bør det være nok at man valgte å leve under IS i Syria og Irak og slik delta i å bygge opp en terror-shariastat for å kunne dømmes?

Ja, kan reise hjem – til Somalia

Passive kvinners jobb har vært matlaging og å føde barn for å styrke kalifatet demografisk. En av dem er den svenske statsborgeren som kaller seg Heba (ikke hennes virkelige navn). For tre år siden visste 19-åringen hva hun gjorde. Hun snek seg av gårde en tidlig morgen i Uddevalla og tok seg til Syria. Der møtte hun mannen hun hadde kontakt med via Facebook og Twitter, en sørafrikaner, som hun giftet seg med.

-Jeg flyttet først til Idlib. De sa at man kunne hjelpe muslimer med å lese Koanen og lære barna om Koranen, sier Heba. Nå befinner hun seg i interneringsleiren for kvinner i al-Howl i Syria, sammen med sitt ett år gamle barn.

Heba sier hun angrer på at hun dro til Syria og håper Sverige lar henne reise tilbake dit. Hun er født i Somalia, snakker ikke godt svensk, og foreldrene bor der fremdeles. Hun bodde hos sin mors bror og hans kone i Uddevalla.

Skjermdump fra video hos Expressen, 27. februar 2019.

Heba kan altså reise til Somalia, sitt fødeland, der nærmeste slekt er. Det tenker jeg nok både Fredriksen og Løkke Rasmussen er enige i.

En felles europeisk løsning hadde selvsagt vært en god idé hvis man kke hadde ledere som man har i Vest-Europa, som Frankrikes president Macron som ønsker sine IS-krigere velkommen hjem, som Sverige som lar dem vandre fritt i gatene. I Stockholm skal det befinne seg mellom 35 – 40 hjemvendte IS-krigere, i Malmø skal det befinne seg 20 hjemvendte IS-krigere.

Vet ikke hvem de er

Fra Stockholm heter det at man engang ikke har oversikt over hvem den enkelte er. Sosialbyråden vil gjerne finne det ut slik at de kan ringe dem og sende dem brev. Ja, du leste riktig.

Vest-Europa står i den verste krisen siden 2. verdenskrig med alle de potensielle terroristene på innsiden av de enkelte statene, og flere som kommer til å ta seg hit etter å ha fått kamptrening hos IS (og andre terrorgrupper). Men det skal likson ikke sies høyt.

Tror man (politikere og journalister) at dette blåser over – en vakker dag? Eller klarer man å ta innover seg realisme: det er dessverre grunn til å tro at problemet vil vokse i omfang med de unge generasjonene muslimer som vokser opp mentalt med Koranen og moskeen – ikke med demokratiets bærebjelker og patriotisme og nasjonalfølelse for den europeiske staten de er født i.

JP

Expressen