Aktuelt

Gråte-Elin dømt for å ha forhindret utvisning av voldelig afghaner

Asylaktivisten Elin Ersson gikk til aksjon inne på et fly i Sverige og hindret slik uttransportering av en utvist afghansk asylsøker, som dertil hadde dom på seg for mishandling av hustru og sine døtre. Nå har Gøteborgs tingrett dømt henne for brudd på luftfartsloven.

Det var i fjor sommer at den «gode» og gråtende Elin Ersson gikk ombord i et fly i Gøteborg. Hun klarte å stoppe utvisningen av en 52 år gammel afghansk mann ved å nekte å sette seg. Saken fikk stor oppmerksomhet nasjonalt og internasjonalt, da Ersson filmet aksjonen sin og la den ut i sosiale medier.

Ersson hadde kjøpt billett kun i den hensikt å stanse utvisningen av den dømte afghaneren på 52 år. Det Ersson nok ikke visste var at afghaneren ikke bare var utvist grunnet manglende beskyttelsesbehov. Han var også dømt for grov mishandling av kone og barn. Ersson er uansett av «det gode slaget», en av dem som nekter å ta innover seg realiteter, som at hele verden faktisk ikke har tilgang til – engang det Reinfeldtske «öppna hjärtan» – Sverige.

Erssons video ser du her.

-Deportering kan innebære død

Det «gode» Sverige, inkludert advokatsamfunnets generalsekretær Anne Ramberg, hyllet Erssons sabotasjeaksjon.

Da rettssaken mot henne startet tidlig i februar, erkjente Ersson sine handlinger, men hun protesterte mot å bli dømt. Hun pekte på moralske årsaker og mente også at hun ikke er skyldig ettersom flyet ikke var i lufta da hun aksjonerte.

Ersson forklarte aksjonen sin slik:

– Min utgångspunkt är att mannen som skulle deporteras är människa och förtjänar att leva. I Sverige har vi inte dödsstraff, men en deportering till ett land i krig kan innebära död.

Den forklaringen holdt ikke. Ersson ble i dag dømt til 3 000 kroner i bot, fordelt over 60 dagsbøter. Aktor ville ha fengsel, men vant altså ikke frem. Grunnlaget for dommen er dette:

«Att som passagerare inte rätta sig efter vad befälhavaren på ett flygplan bestämmer om ordningen ombord är straffbelagt. Tingsrätten anser att det är bevisat att befälhavaren bestämt att passagerarna vid tiden för avgång skulle sitta på sina platser, och att kvinnan förstått att så var fallet. När hon då ändå inte följt tillsägelserna att sätta sig anser tingsrätten att hon gjort sig skyldig til brott mot bestämmelsen. Brottet är inte allvarligare än att böter är en tillräcklig påföljd», skriver Göteborgs tingsrätt.

Av Erssons Facebook-profil ser man at hun ikke har endret tankesettet en milimeter og fortsetter i samme spor. Som hun skrev i en status 4. februar:

Tack alla som stöttade mig idag, tillsammans gör vi världen bättre!

Fria Tider