Aktuelt

Vil ha veinavn som viser det flerkulturelle Drammen

Ali R. Karagöz i Tyrkisk Kultur- og Aktivitetsforening mener at mange som bor i bydelen Fjell i Drammen har flerkulturell bakgrunn. Derfor kan det passe å døpe om noen av veiene i dette området, melder Drammens Tidende (bak betalingsmur). Forslaget om navnenedring kommer i forbindelse med kommunesammenslåingen, der…

Ali R. Karagöz i Tyrkisk Kultur- og Aktivitetsforening mener at mange som bor i bydelen Fjell i Drammen har flerkulturell bakgrunn. Derfor kan det passe å døpe om noen av veiene i dette området, melder Drammens Tidende (bak betalingsmur).

Forslaget om navnenedring kommer i forbindelse med kommunesammenslåingen, der det er flere gater og veier som skal ha nye navn, og befolkningen er invitert til å komme med forslag.

Foreningen hans har foreslått tre aktuelle navn, «Anatoliaveien» og «Lille Anatolia», der Anatolia viser til en region i Tyrkia, mens det tredje foreslåtte navnet «Mevlana Rumins vei» henspeiler seg på den tyrkik-persiske muslimske lærde og dikteren som gjerne bare omtales som Rumin.

Leder for bystyrekomiteen, Fredrik Haaning (H), sier til DT at han har forståelse og respekt for innspillet. Han mener likevel at det ikke er aktuelt å endre tradisjonsrike og innarbeidede navn. Men foreningen er velkommen til  å komme med forslag til nye navn når det bygges nye veier.

Tja, det er sikkert noen som mener dette er en «respektfull» handling overfor innvandrere, men en bør kanskje tenke seg to ganger om. De områder som i dag har slengnavn som peker på opprinnelse preges i hovedsak av segregering – om det så gjelder for eksempel «lille somaliland» på Grønland i Oslo eller «little Norway» i Pakistan.

Norge har over 200 minoritetsgrupper fra forskjellige land, så skulle alle disse «hedres» med egne gatenavn står vi overfor en rimelig umulig oppgave. Å vise til at at område er «flerkulturelt» sier også noe om konfliktene som kan oppstå.

Dette er ingen god idé i integreringens navn. Norge er Norge, og ønsker de å være her så bør de også la Tyrkia få være Tyrkia.