Politikk

Vänsterpartiet holder igjen for Löfven og ny regjering

Vänsterpartiet (SVs søsterparti i Sverige) krever nye forhandlinger for å overveie om de skal stemme ja til en Löfven-regjering.

For å få på plass en ny regjering med Socialdemokraterna (S), Miljöpartiet (MP), Centern (C) og Liberalerna (L) er de avhengig av ytre venstre, Vänsterpartiet (V). Men i V er man enda ikke klar til å stemme ja, har partileder Jonas Sjöstedt fortalt den svenske Riksdagens leder (talmannen).

Det skulle i utgangspunktet stemmes for en ny regjering på onsdag.

Uten Vs støtte er det et flertall mot denne regjeringen med Moderaterna, Kristdemokraterna og Sverigedemokraterna (SD). For selv om V ønsker Stefan Löfven (S) som statsminister, er partiet altså ikke klar:

«Det er umulig å stemme for Stefan Löfven på onsdag. Vi er ikke der ennå», sa Sjöstedt etter møtet med talmannen, og la til at han krever nye forhandlinger om betingelsene for å støtte en slik Löfven-regjering.

I V skal det være stor irritasjon over at Allianseutbryterne, C og L, har fått nedfelt i regjeringsavtalen at V ikke skal ha noen innflytelse på regjeringens politikk. Altså akkurat samme praksis som samtlige partier, inkluder V, fører overfor SD.

Ivar Arpi, lederskribent for Svenska Dagbladet, sa i går kveld det som bør sies i anledning på sin Facebook-side:

De som fruktar ett extraval är samma partier som nu ska bilda regering. De vet vad domen skulle bli. De skulle med största sannolikhet aldrig vinna väljarnas förtroende med den där överenskommelsen som valplattform.

Som Andreas Ericson skrev på Twitter, det är något som är fel med hela den här överenskommelsen. Jan Björklund säger att Socialdemokraterna ska driva liberal politik. Socialdemokraterna går med på reformer som de kämpat mot i hundra år. Och Centerpartiet påstår alltså att de kommer befinna sig i opposition mot den politik som de själva formulerat? Vem är ansvarig för vad här? Hur ska man utkräva ansvar som väljare om de som formulerat politiken är i opposition och de som driver den själva avskyr den?

Att C och L har fått hybris är tydligt. Annars hade de inte förmått S och MP att gå med på att skriva in den där klausulen om att Vänsterpartiet inte ska få något inflytande under mandatperioden. Och sedan begär de att V ska släppa fram en sådan regering. Att Socialdemokraterna sviker vad man sett som sitt historiska uppdrag är en sak. De får ju ändå behålla regeringsmakten, vilket alltid är viktigast för maktpartiet nummer ett. Men Vänsterpartiet ska förnedras, de ska avskaffa sig själva. Vänsterpartiet ska rösta bort sig själva, för att neka SD någon form av inflytande. Vad har man för existensberättigande i så fall? Var ska vänsterväljarna ta vägen om V går med på detta? I så fall finns ingen vänster kvar i Sveriges riksdag. Lars Ohly i kvällens Agenda hade helt rätt i det.

Med decemberöverenskommelsen avskaffade Alliansen sig själva som opposition. Men januariöverenskommelsen är kanske ännu mer pervers. Nu ska hela partier avskaffa sitt eget existensberättigande för att SD annars kanske kan påverka något beslut.

Det är inte såhär demokratin är tänkt att fungera. Nu hoppas jag att Vänsterpartiet röstar nej och att vi får ett extraval. Folket har rätt att få säga vad de tycker om alla svek och lögner.

La oss håpe det blir nyvalg i Sverige.