Aktuelt

Sier ja til Löfven – og truer med å felle han

Ny regjering i Sverige kan være på plass etter at Vänsterpartiet likevel vil støtte Stefan Löfven (S) som statsminister - men "på nåde". Nå hagler beskyldningene om lureri.

For å få på plass en ny regjering i Sverige, med Socialdemokraterna (S), Miljöpartiet (MP), Centern (C) og Liberalerna (L), var de avhengig av ytre venstre, Vänsterpartiet (V), som er svenskenes SV.

Men Vänster var, berettiget nok, sure på den nye koalisjonen, fordi Allianseutbryterne, C og L, har fått nedfelt i regjeringsavtalen at V ikke skal ha noen innflytelse på regjeringens politikk. At det er samme «medisin» som samtlige partier i Riksdagen utøver overfor Sverigedemokraterna (SD) synes ikke V å forstå. Tvert om.

For nå har V-leder Jonas Sjöstedt kommet til at de likevel skal slippe en slik regjering til, men under flere forutsetninger. Sentralt her er Vs hjertesaker, arbeidslivsrettigheter og boligutleiepolitikk, men vel så viktig var det for V nettopp å unngå at SD skulle få noen politisk innflytelse.

Ifølge Sjöstedt er klausulen om å holde V unna innflytelse, i praksis opphevet. Det skal ha skjedd etter et møte mellom S-leder Stefan Löfven. I så fall har C og L allerede gått på sitt første tap i regjeringsavtalen – og det før den settes ut i livet.

«Vänsterpartiet legger ned sine stemmer på fredag, noe som gjør det mulig for Löfven å bli statsminister på fredag, men partiet kommer til å stemme ham ned i et mistillitsavstemning om regjeringa går inn for en politikk som går over partiets grenser,» truer derimot Sjöstedt.

Men Vs trusler er kanskje ikke verdt all verden. For å felle den statsministeren de nå setter inn, krever det støtte fra flere andre partier. Det kan bli vanskelig ettersom Vs hjertesaker er godt forankret både hos Moderaterna og Kristdemokraterna. Skjønt det er aldri godt å vite. I svensk politikk kan åpenbart din beste venn være din verste fiende dagen etter.

For det er umulig å forstå hva som egentlig foregår i svensk politikk. Eller kanskje riktigere: Man tror knapt det er sant. Så hagler da også beskyldningene om lureri, men hvem som lurer hvem er heller ikke godt å si, ei heller hvem som blir lurt i neste sving.

SD var ved siste valg Sverige tredje største parti. På siste meningsmåling nest størst. I går ble også en meningsmåling fra Sifo kjent, der det kom frem at 53 prosent av svenskene mener at de andre partiene skal samarbeid med SD. I samme måling sier folket at også at samarbeid med V er på sin plass (56 prosent).

Vi får bare slå fast at de voksne i Sverige ikke er å finne i Riksdagen. Men det partiene er blitt profesjonelle på, er å øke politikerforakten.