Ytringsfrihet

Nytt fond for ytringsfrihet

Skribent- og ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk PEN etablerer ett nytt fond for ytringsfrihet, i samarbeid med en rekke forlag og mediehus. Det er hentet inn 12,5 millioner kroner i stiftelseskapital.

Det er Fondsfinans som skal styre det nye fondet for ytringsfrihet på vegne av Norsk PEN, melder DN.no.

Generalsekretær i Norsk PEN, Hege Newth, sier at Norge ligger på topp i verden når det gjelder ytringsfrihet, men at det også finnes utfordringer.

Hun viser til at arbeidet i Norge blant annet handler om «prosjekter rettet mot overvåkning og personvern, å løfte multikulturelle stemmer i samfunnsdebatten og hvilke konsekvenser medieøkonomien har for journalistisk arbeid.»

Stiftelseskapitalen på 12,5 millioner kroner er hentet inn fra følgende aktører, som alle skal ha bidratt med en millioner kroner hver:

 • Amedia
 • Aschehoug
 • as Forlagsfinans
 • Cappelen Damm
 • Dagbladets Stiftelse
 • Erik Must as
 • Ferd as
 • Gyldendal
 • Jostein Gaarder
 • Norges Handels- og Sjøfartstidende as
 • Polaris Media
 • Schibsted asa/Stiftelsen Tinius

Det mangler altså ikke på kapitalsterke bidragsytere, for eksempel omsatte Ferda as for over 19 milliarder i 2017, mens lederen av Fondsfinans, Erik Must, har 4,5 milliarder på børs. Så blir det interessant å se hva dette ytringsfrihetsfondet kan utrette, men noe sier meg at dette fondet kan få en slagside som tilsier at noen ytringer er mer verdt (friheten) enn andre.

Det er også interessant at fondet har som sin interesse hvilke «konsekvenser medieøkonomien» har for journalistisk arbeid, for hva ligger i det? Skal fondet opptre som en slags politisk pressgruppe for etablerte medier eller bygge seg opp som en slags privat økonomisk bidragsyter? Hva kan i så fall det få av betydning for ytringsfriheten?

(Forsidebilde: Free Speech av Kurt Westergaard, dedikert HRS)