Jenta fra Groruddalen ble statsråd i dag

Ingvil Smines Tybring-Gjedde ble i dag ny beredsskapsminister. Hun får altså ansvar for all vår sikkerhet, enten det gjelder skred i fjellene eller terror. Dette er jenta fra Groruddalen, som rykker opp i regjeringen fra statssekretær i olje- og energidepartementet. Kun ett sted kan du lese et langt, personlig intervju med henne. På rights.no.

Ingvil Smines Tybring-Gjedde (FrP) har tatt nok et skritt i sin eventyrlige klassereise.

Det var på forsommeren i fjor at vi hadde et lengre intervju med daværende statssekretær i Olje- og energidepartementet. Vi hadde fra ulike kilder hørt at hun gjorde en svært god jobb, endog i en særdeles mannsdominert verden, og var rimelig sikker på at Smines Tybring-Gjeddes karriere ville vi høre mer fra.

I dag fikk vi altså svaret. Ingvil Smines Tybring-Gjedde er utnevnt til beredsskapsminister i den nye, eller utvidede, Solberg -regjeringen.

Det burde ikke være uventet i det hele tatt, men det er nok hennes navn som har overrasket gammelmediene mest.

Smines Tybring-Gjedde har av gammelmediene blitt betraktet som et haleheng til sin mann, stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (FrP). Hun har derfor gått fullstendig under radaren som et selvstendig individ med en egen karriere – som hun også tok opp i intervjuet med oss. Noe av det første hun nevnte var nettopp det å bli redusert til «kona til», og det gjerne av personer som selv tror de er feminister.

Smines Tybring-Gjedde viste blant annet til politiske kommentator i Dagsavisen, Hege Ulstein, som kom med følgende analyse etter utnevnelsen som statssekretær:

– Jeg synes den største overraskelsen i dag er at kona til Christian Tybring-Gjedde, Ingvil Smines Tybring-Gjedde, blir statssekretær i Olje- og energidepartementet. Jeg kjenner ikke til at hun har veldig mye erfaring fra olje- og energifeltet så det er lett å tenke seg at det er en håndsutstrekning til det mørkeblå «Tea Party»-miljøet Tybring-Gjedde tilhører i Frp, sier Hege Ulstein.

Vår nye beredsskapsminster har tøffe oppgaver foran seg, ikke minst skal hun beskytte oss mot terror.

Så feil kan journalister og politiske kommentatorer ta, men de klarer ikke å løfte blikket utover sin egen boble. Det skulle heller ikke forundre oss om at gammelmediene nå vil gjøre alt de kan for å fortsatt behandle Smines Tybring-Gjedde som en slags «kona til», da ved å konfrontere henne med ektemannens uttalelser.

Personlig gleder jeg meg til at Smines Tybring-Gjedde i praksis skal vise hva en ekte feminist er: En kvinne som fokuserer på egen jobb og oppgaver, uavhengig hvem hun deler seng og hjem med. Slike kvinner vil Norge ha!

Lykke til, Ingvil Smines Tybring-Gjedde. Vi er sikker på at du kommer til å gjøre en strålende jobb for en nye Regjeringen!

Du kan bli bedre kjent med klassereisen til den tidligere profesjonelle klatreren, økonom- og ledelsesutdannede, med mangeårig fartstid i blant annet oljebransjen, som i årevis har måtte tåle mange spekulasjoner i offentligheten som har gjort at hun ikke stoler på journalister, men som er like selvbevisst og handlingsorientert – og med klare standpunkter: Hun dekker ikke håret til eller godtar at noen ikke vil håndhilse på henne for å tilfredsstille islamister eller patriarkalske kulturer. Hun hater urett og står opp for homofile. Og som hun sa: «Å overleve er for dårlig. Jeg vil leve.»

Alt dette og mer til finner du i:

Vårt langlesning-intervju med Ingvil Smines Tybring-Gjedde fra 1. juni 2018: JENTA FRA GRORUDDALEN