Forskjellsbehandling og diskriminering

Irans unge elite shopper, fester, poserer lettkledd – og eksponerer det hele på Instagram

Mens Iran er inne i en finanskrise og det sjiamuslimske styret holder en jernhanske over befolkningen, så er det noen lever i sus og dus. Det er den unge rike eliten, som er rik på grunn av sine fedres forbindelser. Korrupsjonen florerer, men den unge eliten velger å flashe sin luksus på sosiale medier - for å viset "et annet Iran".

Siden den islamske revolusjonen i 1979 har islamske lover påbudt iranske kvinner å dekke til håret, kle seg sømmelig, kun ha kontakt med det motsatte kjønn (utover familien) ved ekteskap, samt at alkohol er strengt forbudt.

Men ikke for alle. Irans, som i praksis betyr Teherans, rike unge ikke bare fester, drikker og shopper seg gjennom den økonomiske krisen som Iran er midt oppi, de dokumenterer også det hele skruppelløst på sosiale medier.

Den danske avisen Berlingske har oppdaget RKOT – en forkortelse for Rich Kids of Tehran. Her poserer de unge og vakre i bikini, i utfordrende kjoler, med designervesker, sminket og frisert som en annen Hollywood- eller kanskje Bollywood-stjerne, holder sine Rolex-klokker frem, sitter bak rattet i sine sportsbiler, kjører på ski eller snowboard i de hippeste klærne, viser frem sine luksuriøse boliger eller heller overflødig champagne i toalettet.

Dette er et innblikk i hvordan de ekstremt rike og privilegerte unge lever i Iran – under det sjiamuslimske styret.

Luksus

Den offisielle Instagram-siden RKOT har over 140.000 følgere og beskriver seg selv som «Stuff ‘They’ Don’t Want You To See About Iran». Altså det «de» ikke vil at du skal se om Iran. Antallet følgere er kanskje i all verden å skryte av i et land på rundt 80 millioner innbyggere, men det forteller kanskje enda mer om hvor «eksklusiv» denne unge eliten er. (Skjermdump fra RKOT).

Formålet med disse fotoene på RKOT er å «vise verden et annet bilde av livet i Iran», forklarer grunnleggeren av siden til Berlingske.

I en av RKOTs hashtags på sosiale medier heter det: «Vi rir ikke på kameler, men liker godt italienske biler».

Disse unge forteller at de er lei av å bli satt i bås av de vestlige mediene som konservative mørkemenn.

Og det kan de nok være lei av – fordi de har råd til det.

Sanksjoner og ulikhet

I november gjeninnførte USA sanksjoner mot prestestyret i Iran, som har tvunget landets allerede skakkjørte økonomi i kne. Inflasjonen er himmelhøy, verdien av den iranske rial er falt med 2/3-deler. Nå har også middelklassen problemer med å få kjøpt importvarer som for eksempel medisin.

Midt i alt dette eksponerer altså de unge rike sin rikdom som aldri før. «De velter seg i luksus, får tilbud om gode jobber i staten, blir tildelt lukrative universitetsstipend og kan reise på ferie til utlandet uten problemer,» skriver Berlingske, og viser til den iranske journalist Amir Ahmadi Arian i New York Times:

«Alminnelige iranere ser politikernes barn drikke og kose seg på strender rundt om i verden, mens deres egne døtre blir arrestert for en hijab som har glidd av og deres sønner kommer i fengsel for å ha kjøpt alkohol».

Fortjener de det?

«Iran er ikke Saudi-Arabia», sier en talsperson for RKOT når Berlingske spør om deres livsstil. Ifølge RKOT har iranerne alltid vært opptatt av god livsstil – som Vesten. Når det ikke oppfattes slik i Vesten, er det fordi det har oppstått misforståelser som skyldes falske mediehistorier med en skjult agenda, rapporterer Berlingske, uten at det fremkommer konkret hva disse falske mediehistoriene skal være eller hva som er den skjulte agendaen.

For den allminnelige iraner er svaret et annet: Det er forskjellige standarder for elitens barn og resten. Berlingske viser til Reza Derakshani, en 33-årig ph.d.-studernt, som har uttalt til Middle East Eye: «Det gjør meg sinnsykt forbannet når jeg ser folk som er blitt rike på grunn av sine fedres forbindelser. Jeg har ikke engang råd til å holde bryllup.»

Når RKOTs talsperson får spørsmålet om hvordan han har det med å demonstrere sin rikdom, mens store deler av befolkningen har problemer med å få endene til å møtes, svarer han:

«Sanksjonene har påvirket mange, men mest mest underklassen og de mindre bemidlede, og så spør vi oss selv: Da sjahen var ved makten klagde ‘de’ og ville ha Khomeinis såkalte islamske regime. Og nå har de det, og så er de igjen utilfreds og lider ennå mer!! Så spør vi oss selv igjen: Fortjener de det? Tja, det er noe man kan diskutere. Men de bør bebreide seg selv og ikke andre.»

Kanskje historien bare bekrefter det vi alle vet: De rike slipper unna uansett, og jo mer korrupt et land er, jo rikere vil noen være – på bekostning av den øvrige befolkningen. Så kan man jo spørre seg hvorfor så mange muslimske land også er så korrupte? Kanskje likebehandling, ikke minst av kjønn, tjener et land?

Her kan du se flere bilder av et «annet Iran» på RKOT-siden.