Politikk

De Gule Vester

Demonstrasjonene i Frankrike fortsetter. "De Gule Vestene" mobiliserer tusenvis av demonstranter, som nå retter mer og mer av sinnet mot journalister. President Macron vil nå prøve "dialog".

Fransk presse skriver at «De Gule Vestene» lørdag den 12. januar 2019 mobiliserte 84.000 demonstranter og staten mobiliserte rundt 80.000 politifolk.

Frankrikes president Emmanuel Macron sier han ønsker «dialog» – samtidig som han har utstyrt opprørspolitiet med automatvåpen. Det spørs om det er et strategisk smart trekk?

Blant «De Gule Vestene» finner vi bredden i befolkningen med unntak av eliten. Det er de minst privilegerte, det er de arbeidsledige, pensjonister, unge som gamle, folk fra middelklassen som har fått nok. De er rasende på grunn av høyere skatter, lønnspress, boligmangel, velferdskutt og lengre arbeidsdager.

Eliten er som regel de urbane, velutdannede, høytlønnede og de ressurssterke med makt, opinionsledere med beslutningsmyndighet. Er du tilhenger av EU og flerkultur, er alle kriteriene på plass for at du tilhører eliten.

En av demonstrantene i Frankrike sa nylig til en reporter fra Le Monde: «Eliten kan bry seg om verdens undergang. Vi må tenke på undergangen hver måned.»

Det er vi kanskje ved sakens kjerne. Eliten er tilhengere av globalisme. En politisk overbevisning basert på overnasjonale prinsipper som EU. Globalismen er ideologien som sikter mot en ny verdensorden og i den pakken finner vi blant annet mange journalister.

Det har vært en rekke angrep mot journalister i Frankrike. Sist lørdag ble en sikkerhetsansvarlig som passet på TV-reportere fra kanalen LCI overfalt og banket opp. I byen Toulon sør i Frankrike ble to videojournalister fra nyhetsbyrået AFP truet av demonstranter. I Marseille ble en videojournalist fra TV-kanalen France 3 og to lokale fotografer verbalt trakassert. En kvinnelig reporter fra nyhetsavisa La Deoeche du Midi ble truet med voldtekt i Toulouse.

Det er ingen tvil om hvorfor journalister blir angrepet i Frankrike. De enten tilhører eller målbærer eliten. Det er ikke bare Trump som krangler med den venstre liberale pressen, vi ser en ny bevegelse, «De Gule Vesten», som går til angrep mot journalistene.

Hvordan vil dette kunne utvikle seg?