Islam

Tsjekkia kan komme til å forby islam

Det tsjekkiske parlamentet vil vurdere om islam skal forbys. Motstanden mot islam er sterk i landet, enten man snakker ordinære arbeidere eller samfunnstopper. Mange anser at islam som ideologi er vel så farlig som nazisme og fascisme.

«Vi har foreslått at alle ideologier som fremmer hat og vold skal forbys. En av de ideologiene er islam. Og så er det fascisme og nazisme.»

Dette sier Jiri Kobza, parlamentsmedlem for det nasjonalistiske partiet Frihet og Direkte Demokrati (Svoboda a pímá demokracie, SPD). Han fortsetter med rene ord for penga, ifølge Kristeligt Dagblads korrespondent i landet:

”Hvis nogen opfordrer til, at man skal slå vantro og jøder ihjel, er det ikke fredens religion.”

Også sosialdemokrater med sterk islamkritikk

Både presidenten og den nylig avgått statsminsteren er sosialdemokrater. Også de har uttalt seg i «meget skarpe vendinger» om islam.

Socialdemokraten Bohu-slav Sobotka, der var premierminister fra 2014 til 2017, sagde sidste år til den østrigske avis Die Presse, at han ikke ønskede flere muslimer i landet.

Den tsjekkiske presidenten, Milos Zeman, er tidligere sosialdemokrat. I dag er han leder av et alternativt sosialdemokratisk parti. Han holdning til islam er slik.

Han har blandt andet sagt, at islam slet ikke hører hjemme i Europa. Og han var i 2015 hovedtaler ved en anti-islamisk demonstration, hvor han sagde, at tjekkerne tidligere havde taget mod indvandrere, men at ”disse kom fra en kultur af mordere og religiøst had” – med henvisning til muslimske migranter i Europa.

Ifølge SPDs Kobza, definerer ikke partiet islam kun som en religion, men også som en ideologi. Derfor mener partiet at islam kan forbys, og dette er jo samme tanker HRS har vært inne på i en del år.

SPD sitter ikke i regjering, men fikk over 10 prosent av stemmene ved valget til det tsjekiske parlamentets underhus i fjor. SPD er mot dagens EU, og ønsker mindre omfattende samarbeid med Brussel. «Partiet er mot innvandring og islam», sies det kategorisk, og må vel tas med en klype salt, da det vel heller handler om hvilken form for innvandring man er for eller mot. SPD samarbeider med franske Le Pens Nasjonal Samling, Salvinis Lega i Italia, Frihetspartiet i Østerrike og Vlaams Belang i Belgia. Og nettopp hvilken type innvandrere Kobza akspeterer kommer deretter frem:

”Muslimerne kommer ikke til at integrere sig. Selv hijab-tørklædet har en politisk besked med sig, og den er, at ’vi ikke vil integrere os. I skal acceptere os, som vi er’. Og det er ikke migration – det er kolonisering,” siger han og afviser beskyldninger om, at tjekkerne skulle være racister og fremmedfjendske.

”Vi har 530.000 lovlige migranter, der bor her, og dem har vi ingen problemer med,” siger han og peger på, at indvandrere er kommet i flere bølger, blandt andet fra Jugoslavien.

Nye nasjonalstater med en annen historie

Kobza understreker at det er «muslimene som er problemet for tsjekkerne». Og disse problemene han deretter peker på er felles for hele Europa:

”Vi kan jo se, at nogle golfstater finansierer islamisering, finansierer moskéer, imamer, islamisk litteratur og får adgang til skoler, hvor de styrker islamiseringen blandt skolebørn og øger deres indflydelse,” siger han.

Skepsisen i Tsjekkia er utbredt i i nesten hele Øst-Europa, som vi også har beskrevet fra besøk siste par årene i Polen. Polakkene er fortørnet over utviklingen i det som var deres store forbilde før murens fall, Vest-Europa. De vil selvsagt ikke ha Merkels migranter innover sine grenser. De ser jo terroren og utryggheten – og islams fremmarsj – hos oss, sier de rett ut. – Dette vil ikke vi ha hit, så derfor vil vi ikke ha muslimske migranter, sier de uten å blunke.

Og det samme sier Kobza:

”Vi ser bare omkring os og ser, hvad der sker i Vesteuropa. Hvad konsekvenserne er. Og så lærer vi af det,” siger han.

Husk også at mange av de østeuropeiske landene er forholdsvis nye stater, og de vokter derfor vel sine nasjonale identiteter. I tillegg har de hatt jihad – osmanerne – på innsiden av dørstokken i flere hundre år. De vet hvilken ufrihet, hvilket åk islam brakte med seg. De ønsker ikke å repetere historien.

Hovedfoto: HRS, Praha juli 2018, turister fra Midtøsten.