Islam

Søker tegner: Ingen tør bidra til en barnebok om koranen

Forfatteren som utløste den verdensomspennende Muhammed-krisen for 13 år siden, Kåre Bluitgen, har i ett år lett etter en tegner til sin nye bok Barnenes Billedkoran. Ingen våger i frykt for de krenkedes voldspotensial. Nå ber Bluitgen HRS om hjelp. Kanskje en av våre lesere vil ta å seg oppdraget?

Det var danske Kåre Bluitgen som ufrivillig utløste Muhammed-krisen høsten 2005 (se nederst i denne lenken til vår samleside fra 2005 – 2007). Bluitgen fikk ikke en eneste tegner til å illustere hans familiebok om Muhammed. Det var dette som fikk Jyllands-Postens kulturredaktør den gang, Flemming Rose, til å sende forespørsel til rundt 40 danske tegnere som en test på om selvsensuren hadde satt seg i førersetet. Avisen fikk 12 bidrag som ble trykket 30. september 2005.

Og dermed var bråket i gang, som toppet seg tidlig i 2006 med masseprotester i særlig Midtøsten, drap og nedbrenning av ambassader.

Flemming Rose er i dag et av de mest ettertraktede terrormål i Danmark sammen med tegneren Kurt Westergaard, og politikerne Naser Khader, Pia Kjærsgaard og Inger Støjberg. De er alle under sikkerhetstjenesten PET og politiets oppsyn.

Ny Muhammed-krise?

Nå er altså Bluitgen i samme posisjon. Han har skrevet Børnenes Billedkoran.

– I ett års tid har jeg forgjeves forsøkt å finne en tegner til min nye Børnenes Billedkoran. Kanskje dere kan hjelpe meg med å spre jobbtilbudet, skriver han i en epost til HRS, datert 15. desember.

Det gjør vi selvsagt med glede, da ytringsfriheten er alle andre friheters mor.

Bluitgen skriver videre:

-Hvorfor har kunstens verdenshistorie aldri frembrakt en utgave av Koranen med herlige bilder av Gud og profetene?

Billedforbudet i islam førte angivelig til Muhammedkrisens globale oppstyr fra 2005, som utsprang av min illustrerte bok Koranen og profeten Muhammeds liv. Men der er ikke noe forbud i Koranen mot å avbilde hverken Gud eller profeter. Det er for lite kunnskap om islam, det er bruk for opplysning.

Vår tids mest omstridte bok

Men billedforbudet finner man i enkelte hadither (hva Muhammed skal ha sagt og gjort). Og enkelte av disse hadithene er «meget hatefulle overfor tegnere», fortsetter Bluitgen. «De skal ble de hardest straffede i helvete.»

Det er neppe angsten for helvete som stopper tegnere fra å bidra til barneboken. Det handler nok heller om angsten for å kritisere islam, tegne Muhammed og illustrere islamske dogmer.

I kunstens verden finnes det en «hvit flekk», og den handler om «en barnas billedbok», mener Bluitgen.

Tiden er inde, og derfor annoncerer jeg efter en tegner, der på en berigende måde vil illustrere min kommende Børnenes Billedkoran. Både muslimske og ikke-muslimske børn har fortjent denne mulighed for at kunne samtale om deres tids mest omdiskuterede bog. Og med den vil den sidste hvide plet på kunstens verdenskort blive indtaget.

Hvis du som leser denne annonsen vil melde deg til tjeneste i ytringsfrihetens og kunstens navn, skriver du til [email protected]