Kriminalitet

Rekordhøy kriminalitet gir grunn til uro, sier svensk kriminolog

Det begynner å gå opp for Sverige at landet skiller seg negativt ut på en rekke områder, ikke minst hva gjelder våpendrap. Men kriminologene klarer fortsatt ikke å være helt ærlige om den negative utviklingen.

På morgenen 12. desember ble nok en mann skutt og drept i Sverige, nærmere bestemt i Malmö. Mannen (51) ble regelrett henrettet på åpen gate med skudd i ryggen og i hodet, og skal selv ha tilhørt et svært kriminelt miljø. Bare i år har det vært ti mord med skytevåpen – bare i Malmö.

«Ganske alvorlig»

I en skriv til Justisdepartementet beskriver politiledelsen situasjonen i de utsatte områdene som «djupt oroväckande» og krever innsats fra alle deler av samfunnet, skriver Expressen. De har intervjuet Manne Gerell som er kriminolog ved Malmö høyskole og medforfatter til flere forskningsrapporter som er litt publisert den senere tid. Gerell mener det er er grunn til å kjenne uro over utviklingen.

– För ett år sedan skrev jag ett blogginlägg om brottsutvecklingen där jag noterade att vi hade en rekordhög nivå på utsattheten för brott i Nationella trygghetsundersökningen (NTU). Nu har det kommit nya siffror och det är ännu fler som utsätts för brott, framför allt sexualbrott och hot. Och när det gäller skjutningar är vi på samma nivå som förra året vad gäller antalet dödade. Med tanke på att förra året var rekorddåligt både när det gäller skjutvapenvåld och utsatthet för brott, så skulle jag vilja säga att läget är ganska allvarligt.

Om man tittar på gängbrottsligheten och jämför över tid och med andra länder – hur ser det ut?

– Det som sticker ut i Sverige är att huvuddelen av skjutningarna har skett bland män som är under 30 år gamla. I den gruppen har vi en väldigt hög nivå jämfört med andra länder. Generellt är vi ett ganska normalt västeuropeiskt land när det gäller skjutvapenvåldet.

Gerell forteller at hans kolleger i utlandet er overrasket over utviklingen, da de har en oppfatning av at Sverige er et «veldig fredelig land». Vi kan jo bare ane hvorfor de fortsatt har en slik oppfatning, for det har neppe noe med faktaresistente medier og politikere å gjøre.

Føres bak lyset

Ifølge Tino Sanandaji er Gerells «bekymring» heller ikke dekkende for problemet. For det stemmer ikke at Sverige er et «vanlig vesteuropeisk land» når det kommer til mord med skytevåpen – for Sverige ligger over snittet for samtlige aldersgrupper, påpeker Sanandaji i en kommentar på Facebook. Han påpeker han at man må studere trenden over tid og sammenligne med utviklingen i andre land, ellers overser man at Sverige har hatt en enda dårligere utvikling enn hva kriminologen forteller, og da ikke bare blant unges «dödsskjutningar», men også for de over 30 år og totalt.

Det som gjør at Sverige ligger på «et gjennomsnitt» sammelignet med andre vesteuropeiske land er at drap med våpen har sunket i andre land, mens altså økt i Sverige.

«När andra förbättras och man själv står stilla är något fel», sier Sanandaji, som peker på at når økonomer studerer arbeidsløshet eller naturvitere diskuterer utslipp, så er det en selvfølge å sammenligne over tid med andre land – men kriminologer utelater en slik sammenligning og dermed skjuler man hvor negativ utviklingen i Sverige i realiteten er.

«Det är som vanligt upp till vanligt folk att sätta sig in och inte låta sig föras bakom ljuset av det ständiga trixandet,» fastslår Sanandaji, som legger ut følgende tall for antall mord med våpen per år fra 1990 i Sverige:

1990–94: 4
1995–99: 7
2000–04: 8
2005–09: 9
2010–14: 14
År 2015: 28
År 2016: 28
År 2017: 42

Man tør knapt se på tallene for 2018, så man skjønner godt at politiet krever en innsats fra alle deler av samfunnet. Et godt sted å begynne er å presse politikerne til å endre sentrale deler av politikken, ikke minst innvandringspolitikken – hvis de klarer å stable en regjering på beina, vel og merke.