Politikk

Raja syk etter HRS-krangel

Sirkus Stortinget fortsetter. Nå meldes det at Abid Raja (V) og partilederen hans har vært i tottene på hverandre under budsjettforhandlingene. Det gikk verbalt så hardt for seg at Raja er sykemeldt. Syndebukken er visstnok HRS.

Om Abid Raja reelt er syk, eller om han er syk i «æren sin», er ikke godt å si. Men sykemeldt er han uansett, melder alle større medier på topp nå, og i kulissene dras HRS opp av hatten: I statsbudsjettet fr 2019 ble HRS kuttet med 500 000 kr. Og dermed var den offentlige krangelen i gang. Siv Jensen gikk på Facebook og sa at HRS var sikret den fulle støtten, Per-Willy Amundsen varslet omkamp på FB, mens Sanner gikk på Twitter og sa at kuttet lå fast. Og så videre.

Det var da Raja i kjent stil gikk høyt på banen for å prøve å score noen populistpoeng: Nei, noen reversering av kuttet til HRS kom ikke på tale, for hele Venstres stortingsgruppe var helt i mot, må vite! HRS er jo livsfarlige, bidrar til antiintegrering (mens hele det politiske spekteret er kjempeflinke på nettopp integrering), og de ber (visstnok) folk løpe etter muslimer i gatene for å ta foto av dem, for nordmenn og andre ikke-muslimer vet overhodet ikke hvordan religiøst kledde muslimer faktisk ser ut. Bare spør Thomas Spence i Aftenposten, han vet det åpenbart ikke, for ikke å snakke om selveste statsministeren. «Forkastelig» er det HRS driver med.

Les også: KrF leker med pengene dine for å ydmyke FrP

Utskjelling og unnskyldning

Spøk til side: Grande skal ha skjelt ut Raja under budsjettforhandlingene i påhør av Henrik Asheim (H) og Helge André Njåstad (FrP). Utskjellingen skal ha skjedd i en telefonsamtale med Asheim da de første forhandlingene med KrF skulle forberedes.

Bakgrunnen for kommentaren fra Skei Grande skal ha vært spørsmålet om støtten til Human Rights Service (HRS).

Ifølge Dagens Næringsliv skal Grande ha kommet med sterkt nedsettende karakteristikker av sin profilerte partifelle, da budsjettpartnerne over telefon ba om hennes avklaring etter at Raja hevdet Venstre ikke aksepterte Frps reversering av kutt i overføringene til HRS. Telefonsamtalen fant sted 10. november, da budsjettforhandlingene var helt i startfasen.

Grande har unnskyldt seg overfor Raja, og innrømmet at det gikk en kule varmt. Like fullt er Venstres forhandlingsleder om budsjettet sykemeldt.

Hva neste kapittel i eventyret om HRS blir, er jammen ikke godt å si. Men at vi kan brukes til det meste, se det er det liten tvil om.