Aktuelt

Adventsterror i Strasbourg

Så var vi der igjen: Terrorangrep med "Allahu Akbar" i Frankrike.

Strasbourg, en by i regionen Grand Est i Frankrike, som er møtested for Europaparlamentet, Europarådet og Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD), samt er hovedkvarter for Eurokorpset, er rammet av terror. I alle fall det vi raskt ville definert som terror, om det ikke var for den offisielle angsten for å stemple noe som islamistisk motivert angrep.

Angrepet fant sted rett før 20-tiden tirsdag 11. desember, der en mann med et automatgevær skjøt inn i folkemengden. To personer skal være drept og 13 er skadet, minst ni av dem alvorlig, en av dem skal være hjernedød, ifølge franske medier. Gjerningsmannen skal, ifølge det franske militærpolitiet, ikke ha siktet mot soldater som patruljerte i og rundt julemarkedet på Place Kleber, men målrettet angrepet sivile.

Place Kleber er det største torget i det historiske sentrum av byen, et område som i 1988 ble oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Den franske innenriksminister Christopher Castaner fortalte at sikkerhetsstyrkene to ganger forsøkte å ta gjerningsmannen, hvor han ble skadet, men han klarte likevel å flykte – i en taxi. 350 politifolk, inkludert folk fra antiterrorpoliti og andre, ble satt inn i jakten på han, støttet av to helikoptre. Den franske regjeringen økte sikkerhetsnivået til det høyeste etter angrepet, som blant annet medfører strengere grensekontroller og forsterket kontroll på alle julemarkeder i hele Frankrike. Sistnevnte for å forhindre copy-cat-angrep.

I dag er det blitt kjent at det er snakk om 29-årige Chérif Chekatt, som er født i Strasbourg, og som er kjent for Frankrikes etterretningstjeneste som en potensiell sikkerhetsrisiko. Den arbeidsledige Chekatt skal ha rundt 20 dommer på seg for tidligere kriminelle handlinger. Han står også på en liste over radikaliserte personer som politiet skal holde spesielt øye med. Denne listen inneholder rundt 26.000 personer.

Under ransaking av Chekatts leilighet i bydelen Neudorf ble det blant annet funnet granater. Politiet tror han handlet alene, men skal ha pågrepet fire personer i miljøet rundt han, fortalte statsadvokat Remy Heitz på en pressekonferanse i formiddag. Selv er Chekatt fortsatt på frifot.

Her kom det også frem at politiet etterforsker hendelsen som en terrorhandling, og at terroristen ropte «Allahu Akbar!» under angrepet. En storstilt menneskejakt foregår fortsatt i Strasbourg.

Frankrike har blitt rammet av flere ekstremistiske angrep de siste årene. I november 2015 var det flere koordinerte terrorangrep ulike steder i Paris, hvor til sammen 130 ble drept og flere hundre skadet, og i Nice i 2016 hadde vi terrorangrepet med lastebil som drepte 86 og hvor også flere hundre ble skadet. Samme år, 2016, også ved 20-tiden om kvelden 19. desember, var det terrorangrep på et julemarkedet i Berlin, hvor det igjen ble brukt lastebil for å feie ned mennesker. Da ble 12 drept og rundt 50 såret.

(Forsidebilde: Skjermdump fra YouTube/Global News)