Aktuelt

Også Lööf gir opp – kan gå mot nyvalg i Sverige

Centerleder Annie Lööf måtte innse at heller ikke hun klarer å bidra til at Sverige får på plass en regjering. – Jeg ser det ikke som meningsfylt å benytte mer tid. Talmannen (stortingspresidenten, min anm.) har fått tilbake sonderingsoppdraget, sier Lööf ifølge Aftonbladet, og fortsetter: – Det er…

Centerleder Annie Lööf måtte innse at heller ikke hun klarer å bidra til at Sverige får på plass en regjering.

– Jeg ser det ikke som meningsfylt å benytte mer tid. Talmannen (stortingspresidenten, min anm.) har fått tilbake sonderingsoppdraget, sier Lööf ifølge Aftonbladet, og fortsetter:

– Det er klart at både Socialdemokraterna og Moderaterna bara vil stemme ja til seg selv som statsminister. Til tross for den vanskelige parlamentariske situasjonen eksiterer ingen gul knapp for noen av disse partiene, den er kun rød eller grønn.

Det sier partilederen som har kjempet med nebb og klør for at Sverigedemokraterna (SD) – med rundt 1 million velgere i ryggen – ikke skal slippe til makta. Som man reder ligger man.

Men hvem stortingspresidenten nå skal henvende seg til for å sondere muligheten for å danne en regjering, er høyst uvisst. Løsningen synes nærliggende: Nyvalg.

SD-leder Jimmie Åkesson sier til avisen at det nå burde være åpenbart at løsningen ikke er flere sonderinger mellom de samme gamle partiene.
– For att komma videre behøver samtalene også å inkludere eller at talmannen så snart som mulig driver frem et ekstravalg slik at velgerne gis en ny mulighet til å ta stilling. Det er gått over to måneder siden valget, så det er på tide at Sverige får en ny konservativ regjering og et ekstravalg skal kunne oppnå det, sier Åkesson.

Så får man håpe at de politiske partiene i Sverige tar rev i i seilene og tar sitt samfunnsoppdrag på alvor: Lytt til velgerne.