Innvandring

Null flyktninger til Sverige – og null muslimer til Danmark

En svensk, med iransk bakgrunn, Moderaterne-politiker sier det opplagte: Sverige tåler ikke mer av den ikke-bærekraftige innvandringen. Og Sverige står på hodet. I Danmark sitter samtidig en iransk kvinne og sier at Danmark ikke tåler mer muslimsk innvandring. Og ingen leer på et øyebryn.

Hanif Bali ble født i 1987 i Iran. På begynnelsen av 1990-tallet kom han til Sverige som EMA (enslig mindreårig asylsøker). Han omtales som «kontroversiell» i Sverige, fordi han er en politiker, dertil i Moderaterna (tilsvarende vårt Høyre), som har valgt å være ærlig og åpen i den offentlige samtalen, ikke minst i sine twittermeldinger. Til SVT, som 25. november skal sende et program (i serien «Min sanning») om Bali, sier han:

Sure, jeg slenger litt iblant. Men jeg vegrer meg for å være den filtrerte maskinen som bare sier eksakte, perfekte, korrekte saker. ( … ) Om jeg bare hadde sittet rolig i båten … Mange sier «Du er så polariserende og provokativ bare for å tjene din egen karriere», men om jeg bare hadde vært som alle andre så hadde jeg antakelig hatt et veldig fint oppdrag (som riksdagrepresentant, min anm.). Det er min tredje mandatperiode.

Null flyktninger

Bali er ikke bare en av representantene i riksdagen med lengst fartstid, han er også en av de mest populære politikerne i Moderaterna blant velgere. Han var den i partiet, etter partileder Ulf Kristersson, som fikk flest personstemmer i valget. Men han havner stadig i trøbbel med sine utspill, og han innrømmer selv at partiledelsen nok er lei av å svare om hans person. Men, som han sier, de vil jo helst bare prate etter kommunikasjonsplanen, og slik talepunkter passer åpenbart ikke den frittalende Bali.

Denne gangen trør Bali ut i den mest våte hengemyra som det korrekte Sverige kan tenke seg:

Sverige bør ikke ta imot en eneste flyktning. 

– Akkurat nå må mottaket ligge på null. Vi har tatt i it for mange og vi har enorme problemer med boliger og utenforskap, fastslår Bali.

Denne null-kvoten skal gjelde til Sverige har kommet seg på beina igjen, og om det tar 10-15 år, så får det gjøre det da, mener Bali.

En del mener du driver Sverigedemokraternas politikk?

– Hvem gjør ikke det nå for tiden, svarer Bali.

Det beste for Sverige

Til Expressen sier Bali at han ikke mener dette er noen kontroversiell uttalelse.

– Moderaterna har nedfelt i partiprogrammet at vi skal imot så mange flyktninger som vi kan håndtere. Så får andre gjøre en vurdering av hvor mange det er. Jeg lander på null, om noen andre lander på et annet siffer så må de gjerne belegge det. Det hadde vært riktig underholdende å høre på, sier Bali.

At Bali selv kom til Sverige som EMA brukes ofte mot han, men å være innvandrer selv og ønske å begrense innvandringen er ikke underlig i det hele tatt, mener han.

– Det er interessant at Olof Palme fra overklassen kunne få drive med sosialdemokratisk politikk uten at man forsøkte å ta den agendaen fra han, men om en innvandrer kommer og gjør seg opp en mening om hva som er best for Sverige, da er det plutselig kontroversielt. Jeg er blitt presis som hvilken annen svenske og har gjort meg opp min mening om innvandringsspørsmålet og hva som er best for Sverige, sier Bali.

Fra null flyktninger til null muslimer

På twitter får Bali spørsmålet, men tenk om kvoten var null da du kom til Sverige, hvorpå han svarer elegant:

  1. Så du mener at jeg skal handle mot min egen overbevisning pga ren hypotetisk egoisme?
  2. Sverige hadde tre utenforskapsområder i 1991, i dag langt over 200.
  3. Hadde jeg innvandret under dagens forhold – hadde løpet vært kjørt.

Men om Bali mangler støtte, offentlig formoder jeg, i eget parti, så har han en meningsfelle i Jaleh Tavakoli. Også hun er født i Iran, i 1982, og kom til Danmark på familiegjenforening som 9-åring.

Hennes budskap i dagens Jyllands-Posten er at Danmark skal stoppe all behandling av asylsøkere i Danmark, og hun stopper ikke der: Hun peker eksplisitt på den muslimske innvandringen:

Den muslimske innvandringen har allerede gitt oss så mange problemer at vi ikke kan fortsette med å ta imot nyankomne. Integreringsutfordringene er på mange måter større i dag. I dag er terrorismen også en av integreringsutfordringene.

Det finnes muslimer blant oss, som er født og oppvokst i landet, som kan finne på å slå medborgere ihjel i islams navn. Den jødiske minoritet i Europa er igjen forfulgt.

Våre politikere kjenner godt til problemene, men de er rammet av en infantil frykt for å bli upopulær blant de pene og virkelighetsfjerne i EU, men også her hjemme. Våre politikere skal agere som voksne mennesker, ellers vil de bli skiftet ut. De kan dog – dessverre – gjøre meget mer skade, hvilket er grunnen til at jeg og mange andre føler oss tvunget til å at skrive om innvandringens problemer.

Mit fokus er så, no surprise, islam. Det er det fordi at islam også er blitt et vestlig og dansk problem, uansett om vi så lykkes med øyeblikkelig å lukke grensene og asylmottakelsen i Danmark. Problemene med innvandringen er som oftest islamrelaterte problemer, ikke alltid, men ofte.

Jeg kan ikke fri meg for å tenke hvilket haraball Jaleh Tavakoli ville skapt i Sverige, og hvilken rolig hverdag Hanif Bali ville fått i Danmark. Men kanskje vel så viktig: Må en nå ha innvandrerbakgrunn for å kunne si sin oppriktige mening?