Innvandring

Gjengkriminelle får luksusleiligheter til millionbeløp, mens hjemløse eldre sover ute

En leilighet for å hjelpe gjengkriminelle tilbake til et lovlydig liv, har blitt brukt som base for gjengkriminelle. 70 millioner kroner har Malmø så langt brukt bare på denne ene luksusleiligheten. Mens i Sverige sover gamle hjemløse på busser, tog og nattåpne billigrestauranter.

Malmø er for lengst konkurs. Byen overlever på enorme statlige overføringer. Ha dette in mente, sammen med den like enorme gjengkriminaliteten i den skånske byen, når SVTs avsløring legges på bordet.

Femroms i smørøyet i Malmø

Malmø har via et privat foretak betalt 70 millioner kroner for én støttebolig som blant annet skulle få gjengkriminelle inn på lovlydige baner. Så viser det seg at en krets gjengkriminelle med røtter i gettoen Rosengård, har benyttet luksusleiligheten på fem rom sentralt i Malmø som base for sin virksomhet. Men galskapen stopper ikke her.

Sommeren 2017 var Malmø (på ny) rammet av en rekke eksplosjoner og skyteepisoder. Da bodde «flere unge menn fra samme kriminelle kompiskrets i luksusleilgligheten. De fleste havnet der gjennom sosialhjelpstiltak, tiltak som koordineres av sosialtjenesten sammen med politiet. Målet var at de unge mennene skulle kutte ut narkomisbruk og kriminalitet. Men kriminaliteten fortsatte i luksusleiligheten. Både sosialtjenesten og foretaket «ignorerte ved flere tilfeller å følge opp regelbruddene. I juli bodde to av guttene fra gjengen i samme femromsleilighet på 180 kvadratmeter bare et steinkast fra sentralbanestasjonen. Dette er foretakets mest eksklusive leilighet med åpent kjøkken og balkong».

Kommunen har betalt 1 500 kr per døgn for den ene gutten og 1 800 kroner døgnet for den andre, altså 3 300 kroner døgnet, som inkluderer tilsyn, mat og rengjøring. En dag rengjøringshjelpen kom, hadde «Amir», som SVT kaller 18-åringen, vært ute til klokken 6 om morgenen. Noen timer tidligere hadde en bombe (Cobra 8) eksplodert i en privatblig i Höja i byen. Eksplosjonen førte blant annet til knuste ruter. På en udetonert sprengladning fant politiet Amirs fingeravtrykk.

Livet i luksusleiligheten fikk fortsette

Da skulle man jo tro at saken nærmest var biff. For ved ransaking av luksusleiligheten fant politiet ytterligere tre Cobra 8-ladninger.

I mobilen til Amir fant man SMS fra en kjent kriminell – også han bosatt i en såkalt kommunal støttebolig – som bestilte en leveranse sprengladninger.

Socialtjänsten betalade drygt 45 000 kronor i månaden för Amirs placering – och runt 30 000 kronor i månaden för den andre mannen. Samtidigt misstänkte polisen att de två begått brott tillsammans i en utpressningshärva som kopplas till explosionen.

Amir frias senare från själva sprängdådet, men dömdes för att ha förvarat sprängmedlet i lägenheten.

Den andre mannen ble dømt i tingretten, men frikjent i lagmannsretten. Bombeattentatet er bare ett av flere eksempler på hvordan kriminelle fortsetter å begå kriminalitet mens de er under sosialtjenestens vinger i støtteboliger finansiert av kommunen og organisert av privat foretak. 

Kriminelle ansatt i foretaket

Nå tar det helt av, for en ledende gjengkriminell i Malmø, som gis navnet Malik (23), og hans kompis ble pågrepet i foretakets van (sic). I en støtteleilighet sentral i Malmø fant politiet kokain. Men Malik og kompisen bodde ikke der. De var ansatt av foretaket, og Malik fikk bo gratis i leiligheten der kokainen ble funnet. Avtalen om å bo i leiligheten fikk han kort tid etter at han slapp ut av fengsel etter å ha sprengt boligselskapet Victoria parks kontor i Rosengård, sprengt fordi selskapet hadde kastet ut en familie fra leiligheten. Malik er også dømt for trusler mot aktor, for medvirkning til ran av to prostituerte og for medvirkning til en skyteepisode i en bilvaskehall.

I Maliks arbeidskontrakt er hans hovedoppgave å hente møbler og montere dem i foretakets leiligheter. Men i en SMS fra en annen ansatt i foretaket heter det at Malik skal informere en yngre gutt som er plassert i en av leilighetene at det er Malik som bestemmer i leiligheten.

Malik ble frikjent i lagmannsretten for kokainbesittelse etter at vennen hans påtok seg hele skylden. Både Malik og denne vennen (etter endt soning) fikk fortsette som ansatte i foretaket. Sprengninger i Malmø denne høsten mistenker politiet at personer i Maliks nettverk står bak.

-Dere er forferdelige mennesker

SVT henvender seg til eieren av foretaket, men han vil ikke gi et intervju med kamera på. På lydopptak hører man er rasende eier:

– Det här är inga nyheter. Socialtjänsten vet precis vad vi gör. De har använt oss i så många år. Vi är helt öppna med vad vi gör. Sluta upp. Ni är hemska människor som har fått helt fel för er. Skit i det här. Lägg ned bara det här, säger han.

I og med at det er grunn til å mistenke denne eieren for ikke å være en Herr Nilsson, kunne kanskje SVT ha «hintet» om hvilken landbakgrunn han har?

Overfor SVT lover Arbeids- og sosialforvaltningen i Malmø å undersøke SVTs opplysninger.

Vi kan slå fast følgende: Kriminelle ikke-svensker får gratis luksusleiligheter, mens mange av Sveriges gamle er hjemløse. Det var dette med prioriteringer. 

Hovedfoto: Skjermdump fra SVT-dokumentar om eldre hjemløse.

Malmö betalade miljonbelopp – gängkriminella fick lyxlägenhet