Innvandring

Voldelige asylsøkere plassert ved barnehage. Foreldre og barn redde

Voldelige asylsøkere "har over tid" ropt og skreket inn mot barnehage i Greåker. Foreldre fortviler over situasjonen. Men UDI har godkjent at asylsøkerne er plassert i et ordinært boligfelt.

For to dager siden rapporterte vi at 15 av landets farligste asylsøkere foreløpig ikke har fått et eget omsorgssenter, planlagt i Øyer i Gudbrandsdalen, der protestene mot planene har vært massive.

UDI har godkjent at disse 15 asylsøkerne, flere av dem med psykiatriske diagnoser og som kan være så voldelige at selv de ansatte frykter for sine liv, er plassert i ordinært boligfelt. En av dem gikk eksempelvis nylig til angrep på en ansatt med et brannapparat som våpen. En annen hendelse omhandler en asylsøker som hoppet fra boligens andre etasje og deretter kastet seg under en lastebil.

Ny politiaksjon, ny innleggelse

På tirsdag måtte politiet rykke ut igjen for å pågripe samme mann som kastet seg under en lastebil. Han hadde da vært innlagt en kort tid på psykiatrisk sykehus. Nå er han innlagt igjen, fortalte Sarpsborg Arbeiderblad i går (betalingsmur).

Mannen, som i går ble hentet av politiet, hoppet for kort tid tilbake ut av et vindu fra andre etasje i boligen han er plassert. Like etter kastet han seg under en lastebil foran øynene på sjokkerte vitner. Blant dem en mor som nettopp hadde levert et barn i over nevnte barnehagen.

Mannen overlevde både hoppet fra andre etasje og møtet med lastebilen. Han ble plassert på psykiatrisk sykehus, men var etter kort tid tilbake igjen i boligen. Noen dager før han kastet seg inn under lastebilen, utøvde han ved to anledninger vold mot ansatte i boligen.

Tirsdag måtte altså politiet hente ham på ny.

– Pågripelsen foregikk uten dramatikk. Mannen hadde tatt seg en tur ut på egen hånd, opplyser politiførstebetjent Niels Lund.

Etter det SA kjenner til var mannen psykisk ustabil da han ble hentet, men han skal altså ikke ha fremmet trusler eller utøvet vold denne gang. Han skal nå være innlagt på sykehus igjen.

Sprer frykt

En av barnehageforeldrene som så lastebilepisoden, er sterkt preget av det hun så. Det samme skal andre foreldre knyttet til den aktuelle barnehagen i Greåker ved Sarpsborg være.

En av foreldrene uttaler seg slik om situasjonen:

– Vi forstår ikke hvordan det kan være mulig å plassere en kar selv de ansatte er redde for kloss inntil en barnehage. Selv kan jeg heller ikke fatte at en såpass syk mann blir skrevet ut fra psykiatrien etter så kort tid. Jeg håper nå at han blir værende på sykehus lenge, og at han får nødvendig behandling for sine lidelser. Vi har for øvrig over tid opplevd at det fra nevnte private omsorgsbolig, det er flere beboere der, blir ropt og skreket inn til våre barn i barnehagen. Situasjonen er uholdbar.

Og dette kommer til å få fortsette inntil alvorlige hendelser inntreffer mot lokalbefolkningen, barn inkludert, og ansatte?

Illustrasjon: HRS