Aktuelt

Politisk jordskjelv i Bayern – Merkel sitter enda utryggere

Delstatsvalget i Bayern svekker forbundskansler Angela Merkel ytterligere.

Som den observante leser har fått med seg prøver vi å følge med hva som foregår i Tyskland. Det handler ikke minst om forbundskansler Angela Merkels mektige rolle i EU. Eller det vil si, det som i alle fall var hennes ubestridte mektige rolle. Etter folkevandringskrisen i 2015 der Merkel tok et tragisk valg om en åpen dør-politikk, hennes «flørt» med Tyrkia i et forsøk på å redde situasjonen, samt hennes problemer med å danne ny regjering i fjor, synes hun å svekkes for hver dag som går.

Gårsdagens delstatsvalg i Bayern var nok et politisk jordskjelv for Tyskland. Merkels alliansepartner i Regjeringen og søsterpartiet til Merkels CDU, det kristenkonservative CSU med Horst Seehofer som leder, gjorde et katastrofevalg. Og det selv om det foreløpige valgresultatet på 37,2 prosent ville fått jubelen til å stå i taket hos de fleste partier i Europa. For dette er det verste valgresultatet for CSU siden 1950, og som siden 1962, med ett unntak, har hatt absolutt flertall i delstaten. Tilbakegangen fra forrige valg er på over 10 prosentpoeng. Dermed mister partiet flertallet i delstatsforsamlingen, og det tidligere så mektige CSU i Bayern er blitt et «helt alminnelig parti». Spørsmålet er i så måte om Seehofer kan bli sittende som partileder, og om han vil beholde stillingen som innenriksminister.

Heller ikke Merkels andre alliansepartner i Regjeringen, det sosialdemokratiske SPD, gjorde annet enn et katastrofevalg i Bayern. Partiet ble halvert fra 2013, og ser ut til å ende på 9,7 prosent.

Derimot kan jubelen bryte løs hos Die Grünen (De Grønne) som foreløpig ligger på 17,5 prosent, som er mer enn enn dobling fra forrige valg. Men hva partiet kan bruke valgseieren til, er et annet spørsmål. CSU vil neppe henvende seg til De Grønne for å danne regjering.

De Grønne etterfølges av Freien Wähler (Frie Stemmer) med 11,6 prosent og Alternativ for Tyskland (AfD) med 10,2 prosent. Freie Demokratische Partei (FDP) klarte med 5,1 prosent å karre seg over sperregrensen, mens Die Link (som vårt Venstre) kun fikk 3,2 prosent.

Holder dette resultat seg vil fordelingen av seter i delstatsforsamlingen være som følgende: CSU 85, SPD 22, De Grønne 38, Frie stemmer 27, AfD 22 og FDP 11. Valgoppslutningen var på 72,4 prosent, opp 8,8 prosentpoeng fra 2013.

Valget i Bayern viser det som ser ut til å være trenden i hele Europa: midten taper, fløyene vinner frem.

CSUs tap kan handle om konfliktene mellom Merkel og innenriksminister Seehofer, ikke minst hva gjelder asylpolitikken. Og allerede 28. oktober er det neste avgjørende delstatsvalget i Tyskland, da i Hessen. På en pressekonferanse i Berlin i går hevdet CDUs generalsekretær Annegret Kramp-Karrenbauer at det ikke er tvil om at konfliktene mellom CDU og CSU, og især tonen og stilen, ikke ga CSU medvind i Bayern. For eksempel har CSUs ministerpresident, Markus Söder, kalt migranter for «asyl-turister», noe som ikke er blitt tatt nådig opp av CDU og mediene.

Hessen er for øvrig den eneste delstaten AfD ikke er representert i. Det kan valget om to uker endre på.

I dag holder CDU pressekonferanse i Berlin, hvor Merkel forventes å uttale seg om valgresultatet. Seehofer annonserte allerede før valgresultatet at han tirsdag vil holde pressekonferanse i Berlin.