Aktuelt

Påstår de ville gitt ut islamkritiske bøker i dag også

Konsernsjef Mads Nygaard i Aschehoug hevder at forlaget også i dag ville gitt ut «Sataniske vers», boken som førte til at hans far ble skutt i 1993. William Nygaard overlevde, men gjerningspersonene er enda ikke tatt. – Vi kan ikke la frykt for konsekvenser styre redaksjonelle avgjørelser, sier…

Konsernsjef Mads Nygaard i Aschehoug hevder at forlaget også i dag ville gitt ut «Sataniske vers», boken som førte til at hans far ble skutt i 1993. William Nygaard overlevde, men gjerningspersonene er enda ikke tatt.

– Vi kan ikke la frykt for konsekvenser styre redaksjonelle avgjørelser, sier forlegger Mads Nygaard til Aftenposten.

Mads Nygaard tror at ytringsfriheten er mer presset i dag enn da boken ble utgitt i Norge i 1989.

Aftenposten viser til at «forleggere siden attentatet mot Nygaard har vært vitne til striden som oppsto da den danske avisen Jyllands-Posten i 2005 publiserte karikaturtegninger av profeten Muhammed. Flere steder i verden reagerte folk med voldshandlinger. Som redaktør i den kristne avisen Magazinet trykket Vebjørn Selbekk i januar 2006 en faksimile av de danske Muhammed-karikaturene i sin avis. I ettertid har han levd med tidvis omfattende sikkerhetstiltak rundt seg.»

Det samme kan sies om Hege Storhaug og HRS, da vi var de første i Norge som publiserte Muhammed-karikaturene, der vi nettopp viste til MSMs feighet. Siden skulle en tro at de mange islamistiske terroranslagene i Europa ville fått både politikere, forleggere og MSM til å forholde seg langt mer kritisk til ideologien islam. Men det motsatt har skjedd. Islamistiske angrep forsøkes stadig bortforklares eller dysse ned.

Og det er heller ikke i dag enkelt å få gitt ut bøker med islam- og innvandringskritisk innhold. Jeg kjenner opp til flere som, til tross for relativt lang forfatterskap bak seg, blir refusert av forlag. Flere bør nok ta innover seg at det nettopp er frykten som styrer i altfor stor grad. Det så vi også nylig da Geert Wilders avlyste Muhammedkarikatur-konkurransen grunnet trusler.

Så kan det være at William Nygaard sto opp for ytringsfriheten da han utga «Sataniske vers», men i 2017 – og i «god tid før valget», som han sa – kom han med en meget stygg advarsel rettet mot Sylvi Listhaug (FrP). Nygaard mente Listhaug «ligger tettest på en autoritær og rasistisk fascisme i norsk politikk», og at hun fører en egenrådig og farlig politikk. Så mye for den «ytringsfriheten» altså, men sønnen kan jo bevise at han er laget av noe annet.