Aktuelt

Også Löfven gir opp. Blir det nyvalg i Sverige?

Det ser svart ut for statsminister Löfven.

Han klamrer seg enda til taburettene statsminister Stefan Löfven (S), som var høy og mørk etter at Moderaternas leder Ulf Kristersson måtte kaste inn håndkleet i forsøket på å danne en ny regjering. Men nå sier ryktene at også Löfven gir opp å danne en regjering under Socialdemokraternas ledelse, ifølge den svenske radioavisen Ekot.

At forsøket mislyktes må Löfven senere i dag fortelle Riksdagens president (talmannen), Andreas Norlén.

Löfven har sondert mulighetene for en regjering på tvers av de to store blokkene, rød blokk og alliansen (blå blokk), det vil si et samarbeid med Liberalerna og Centerpartiet i alliansen. Disse to borgerlige partiene har nektet ethvert samarbeid med valgets store vinner, Sverigedemokraterna (SD), og dermed så Löfven en mulighet til å stikke inn en politisk kile. Hvilket altså ser ut til å ha blitt for vanskelig.

Ingen skal nekte for at de politiske lederne i Sverige er usedvanlig sta, og usedvanlig lite ansvarsfull i et såkalt representativt demokrati.

Nå må Talén vurdere hvem han skal peke på for et eventuelt nytt forsøk for å danne en regjering.

SVT mener det er mulig at Talén igjen henvender seg til Moderaternas Kristersson, men for å få fart på prosessen kan talmannen be om at Kristerssons eventuelle (nye) alternativ raskt avprøves i Riksdagen ved avstemming.

En annen mulig kandidat er Centerpartiets leder, Annie Lööf, men hun har tidligere avvist at hun selv skulle ha noe ønske om å bli statsminister. Og all den tid Lööf nekter SD enhver politisk betydning, kan det være at Moderaterna «flesker til».

Mislykkes det hele igjen, er det bare ett alternativ igjen: Nyvalg. Det kan bli et skjebnevalg hvis det svenske folket er/blir forbannet nok. Over 1 million velgere som sist stemte SD er blitt skjøvet til siden av det svenske etablissementet – hva vil de gjøre nå? Stemme SD på nytt for å vise fingeren til dem som tror de kan styre folket ved å ikke styre? Og hvordan oppfatter de som stemte på andre partier situasjonen? Kan det ende med sympatistemmer til SD? Eller vil «folk flest» stemme på ett av de toneangivende partiene, Socialdemokraterna eller Moderaterna, for å sikre seg en regjering?

Den politiske situasjonen i Sverige ville passet perfekt for spillet KrF bedriver.