æreskultur

Utvist: -Du kan like godt bli drept i Norge som i hjemlandet

I Sverige får en ung mann og hans familie beskyttelse fordi svenske myndigheter frykter han kan bli æresdrept etter selv å ha begått et familiedrap i Afghanistan. Her på berget fikk derimot norskpakistaneren og trippeldrapsmannen Khalid Javed en helt annen og fornuftsbasert beskjed: Utvisning etter soning fordi "du kan likke godt bli æresdrept her som i Pakistan. Det er du selv det beste beviset for."

Dommen i Migrationsdomstolen i Sverige vekker oppsikt. Først fikk han og hans nærmeste familie (hustru og to barn) vedtak om utvisning til Afghanistan, men Domstolen overkjørte avgjørelsen.

Bakgrunnen er at en ung mann 25) og hans nærmeste familie skal ha flyktet fra Iran til Sverige høsten 2015. Før reisen hadde 25-åringen drept en fetter med en stein mot hodet. Årsaken skal ha vært krangel om familiens jordeiendom.

Mens Migrationsverket mente mannens forklaring var syltynn, overprøvde nylig Migrasjonsdomstolen vedtaket. Mannen og hans nærmeste får permanent opphold i Sverige for å beskytte drapsmannen fra å bli utsatt for hevndrap/æresdrap. Afghanske myndigheter anses altså ikke å kunne klare å beskytte han.

Logisk kortslutning

Nå er det slik at æreskulturen har slått dype røtter i Sverige, ja, så dype at hele områder minner mer om islamske Midtøsten-tilstander enn det rotsvenske landet vi kjente for 30 – 40 år siden. Det mest kjente eksemplet på æresdrap på svensk jord skjedde i 2002, da den unge kvinnen Fadime Sahindal ble skutt til døde av sin tyrkiskfødte far. Ingen æresdrap har fått mer oppmerksomhet i Skandinavia, ikke minst fordi Fadime var et kjent ansikt og varslet offentlig sin potensielle død grunnet valget om å si nei til fetterekteskap (i Tyrkia) og valgte kjærligheten sammen med svenskiranske Patrick.

Hun ble æresdrept i Sverige, det samme ble Pela, og mange med dem. I Norge har vi hatt kjente æresdrap siden 1983 (Berber-saken, Drammen), og et (alt for) lite omtalt trippeldrap i 1988. Norskpakistaneren Khalid Javed skjøt høygravid søster og hennes ektemann med AG3 på Holmlia. De hadde giftet seg mot Javed og hans families vilje. Denne grufulle hendelsen er verdt å dra frem i anledning at afghaneren i Sverige ikke deporteres til Afghanistan.

-Kan bli drept her

Javed fikk livtidsdom, pluss varig utvisning fra Norge. Da soningen nærmet seg en slutt, hadde han søkt om at utvisningsvedtaket skulle omstøtes med denne begrunnelsen: -Jeg kan bli utsatt for hevndrap i Pakistan.

Justisdepartementet svarte han kontant: -Du er det beste beviset på at æreskulturen har slått røtter i Norge. Du kan like godt bli drept her som i Pakistan.

Javed ble utvist etter soning.

Informasjonen om Justisdepartementets kontante og logiske håndtering har jeg fra en sentral kilde i byråkratiet den gang.

Men som vi vet, fornuft og logikk skal man lete med lys og lykt etter innen innvandringsfeltet i Sverige.

Migrationsdomstolen har nå åpnet døren for potensielt tusenvis av æresdrapsmenn i land som Tyrkia, Pakistan, Afghanistan, MENA med flere. Det er knapt til å tro. Drep din datter, din kone, og kom deg i hui og hast i sikkerhet i Sverige.