Forskjellsbehandling og diskriminering

Rajas rasismebeskyldninger

Påstandene fra Abid Raja (V) om Sylvi Listhaug (FrP) bør være langt over grensen for hva som skal aksepteres i et politisk ordskifte. For Raja gjør akkurat det som han beskylder Listhaug for.

Den nylige konstituerte 1.nestleder i Fremskrittspartiet, Sylvi Listhaug, sier at hun opplever at mye av hennes uttalelser blir vridd og vrengt på til det ugjenkjennelige.

Nå advarer Abid Raja (V) mot «Sylvi-tilstander» i Dagbladet (3. september). Han sier det kommer ekstremt mye grums fra henne. Hun har en hatsk retorikk som sprer mistro, rasisme og fordomsfullhet.

Intet mindre. Kan han dokumentere en slik hinsides anklage mot Listhaug?

Stortingsrepresentant og medlem av presidentskapet Raja må slutte å oppføre seg som et troll som henger over tastaturet i sene nattetimer og spyr ut gørr.

La oss nå se nærmere på noen av Sylvi Listhaugs «mest kontroversielle uttalelser».

 1. «Fundamentalistisk islamister truer Europa, men regjeringen sitter med nisselua godt ned over hodet. Fundamentalister som hater vårt norske system kommer hit for å utnytte den grenseløse norske naiviteten.»
 2. «Vi skal tenke med både lommeboka og hjertet, og lommeboka er viktig. Man kan gjerne være romantiker og tro alt går godt av seg selv, men da sier jeg bare lykke til – for det tror jeg ikke kommer til å gå særlig bra. De som kommer til Norge kan ikke bare nyte, de må også yte».
 3. «Her i Norge spiser vi svin, drikker alkohol og viser ansiktet vårt.»
 4. «Hareide og andre politikere sleiker imamer oppetter ryggen, i stedet for å konfrontere folk med ekstreme holdninger. Det synes jeg man skal slutte med.»
 5. «Vi skal ikke ha svenske tilstander i Norge. I Sverige har dette kommet som en konsekvens av en for høy innvandring over tid kombinert med for dårlig integrering. Jeg håper de andre partiene i Norge våkner før vi har samme tilstander her.»
 6. «Flyktninger kan ikke bli båret på gullstol inn i Norge.»
 7. «Det er klart jeg er bekymret for mine barns fremtid. Hvis vi ikke får kontroll over antallet som kommer til Norge, kommer det til å bety at vi må kutte i velferdsordningene og velferdstjenestene som vi er blitt vant til.»
 8. «Jeg ønsker en fremtid for mine barn og for alle som vokser opp i Norge der vi kan gi dem sikkerhet for at de får hjelp hvis de får problemer, at de får en god skolegang, at vi ha penger til sykehjemsplass til foreldrene mine når de blir gamle og kanskje trenger det.»
 9. «Alle som har jobbet gjennom et langt liv i Norge og opparbeidet seg pensjonsrettigheter, skal få nyte alderstilværelsen.»
 10. «Vi ser allerede i dag at det vokser opp mange jenter i Norge, også noen gutter, som ikke får gifte seg med hvem de vil. Vi ser at jenter kan bli utsatt for kjønnslemlestelse, og at det er verdier som utfordrer det demokratiet vi har.»
 11. «Nei. Det er veldig viktig at vi gjør det vi kan for å bekjempe rasisme. Men jeg mener samtidig at det må være lov å argumentere for innstramninger uten at man blir stemplet og karakterisert.»
 12. «Jeg mener det helt avgjørende er at man har et system der det normale er at hvis det blir fred i hjemlandet, skal man reise hjem og bygge det opp.»
 13. «Bondevik og sjefen for biskopene i Norge stempler dem som er bekymret for utviklingen som usolidariske og fæle folk. Jeg reagerer på dette godhetstyranniet som rir det norske samfunnet som en mare.»

Er dette å spre hat og rasisme? I så fall skylder Raja å forklare, og ikke minst dokumentere, det hatefulle og rasistiske.

Når en stortingspolitiker som Raja hevder at Listhaug sprer rasisme må det være nærliggende å anta at han mener hun er rasistisk. Kanskje den tidligere advokat Raja har glemt at vi har en injurielovgivning i Norge? Samt at det ikke er lov å fremsette en falsk anklage? Det er straffbart å hevde at noen er rasister når de ikke er det. Jeg kan jo minne om at Dagbladet ble dømt for å ha hevdet at Schjenken var rasist i den såkalte ambulanse-saken.

Eller kanskje Raja mener at slike påstander er innenfor det politiske ordskiftet? I så fall bør Venstre-leder Trine Skei Grande ta seg en alvorsprat med Raja, før han får bidra til ytterligere politikerforakt. Det kan ikke være en standard for Jørgen Hattemaker og en annen for Kong Salomo.

Kanskje det rett og slett er på tide å anmelde Abid Raja?

(Forsidefoto: Venstre)