Integrering og integreringspolitikk

Burkini skaper strid i norske svømmehaller

I Haugesund dukket det opp noe nytt i svømmehallen etter sommeren: heldekkende burkini. Det har skapt strid.

Eldre kvinnelige badegjester reagerte da burkini-kledde damer etter sommeren dukket opp i det lokale badeanlegget. Tidligere var det ikke lov å bade i heldekkende plagg. Men nå har svømmehallen endret reglene – for å tilpasse lokalsamfunnet til islamske doktriner, formoder vi.

«Da et par muslimske damer skulle bade i burkini på dameavdelingen i Haraldshallen oppstod det høylytt krangling mellom eldre badegjester og de muslimske kvinnene, melder NRK.

En av de muslimske kvinnene forteller at de eldre badegjestene skal ha fortalt at de ikke hadde rett til å bade i burkini og ba de ikke komme tilbake.»

Lansering av burkini i Oslo i 2006.

Bilde: HRS

Eldre kvinner siteres slik:

-Me fekk sjokk då me såg dette klesplagget første gong. Då visste me ikkje at det var lovleg. Nå må me jo berre bøya oss etter regelverket, men me synst ingenting om det, seier Astrid Spidsøe.

Arbeidsleder i Haraldshallen, Sven Erik Indbjo, er lei seg for att det har oppstått konflikt: – For oss er alle badegjestane viktige, og dersom nokon har problem med kvarandre håper me at dei kjem til oss, så prøver me å finne utav det, seier han.

«Inbjo forteller at det er lovlig å bade i burkini.»

Men når ble dette vedtatt, og hva er begrunnelsen? Kan folk i Haugesund nå ta på seg jeans og langermet overdel, pluss et tettsittende hodeplagg, og hoppe i bassenget? Er det greit? Klærne er jo sikkert både rene og pene.

Interessant kommentar

Det kommer påstander fra publikum om at de burkinikledde ikke dusjer/vasker seg før de går i badet. Dette avvises:

«Det har også kome påstandar om at kvinnene i burkini ikkje dusja, men det avviser både badevakta og dei muslimske kvinnene.»

Så badevakta er i dusjen og sjekker at alle står der – nakne – og vasker seg? Det kan ikke jeg huske var rutine fra alle mine år på Tøyenbadet i Oslo.

Artikkelen følges av en interessant kommentar som kan si noe om hva mediene utelater av reaksjoner fra de eldre: De burkinikledde dusjer ikke som oss andre før de går i badet, påstås det. Det er dette konflikten først og fremst handler om, sier innsender:

Vi vil anta at forholdene er ganske like landet over nå. Islam inntar bassengene, og med det må klornivået høynes?

Hvis leserne har egne erfaringer med denne problemstillingen, fortell dem gjerne i kommentarfeltet.

Radio Haugesund