Kriminalitet

Sverige gjør det igjen: Senker straffen i gruppevoldtekstsak

Vi har skjerpet straffene for seksuallovbrudd, hevder den svenske justisministeren, men det synes å være langt mellom teori og praksis.

Flere har sikkert sett kveldens Uppdrag granskning (SVT), der justisminister Morgan Johansson (S) avslutningsvis (video 55:50) innrømmer at ikke å gå nærmere inn på voldtektsmennenes bakgrunn er et svik mot ofrene, og så legger han til: «Det er akkurat derfor vi har skjerpet seksualkriminalitetslovgivningen, slik at vi nå har den strammeste lovgivningen som Sverige noensinne har hatt.»

Kanskje det kanskje. Men i så fall virker teori og praksis å stå langt fra hverandre.

Gruppevoldtekt av neddopet kvinne

I dag kunne Sydsvenskan melde at (nok en gang) gis det strafferabatt i en voldtektssak i Sverige.

Da denne saken ble kjent i mars i år var den mer enn stygg: Seks unge gutter var mistenkt for gruppevoldtekt på Lindängen i Malmö i februar. Fire gutter på 15 og 16 år ble pågrepet, to andre mistenkte var 13 år. Kort etter ble ytterlige en ung gutt mistenkt, også han bare 15 år.

I forhør med politiet forklarte alle guttene at deres seksuelle aktivitet med kvinnen  var frivillig fra alles side. De har også fortalt at de skjønte at hun var ruset, for hun bevegde seg underlig og pratet langsomt. Men frivillig seksuell aktivitet med dem, ja, det var det, ifølge guttene selv.

Det har nå to domstoler avvist, og selv hovedretten har slått fast at det som skjedde i et kjellerlokale på Lindängen i februar var voldtekt og ingenting annet.

Tidlig på morgenen den 3. februar ble en besvimt kvinne observert på plenen ved biblioteket på Lindängen. Hun lå i fosterstilling og hadde kun tights og parkas på seg. Gradestokken viste straks under to minusgrader. Den sterkt medtatte kvinnen ble transportert til akutten, men det er først når hun kommer hjem til familie dagen etter at det kommer frem at hun var blitt voldtatt.

Hun forteller at hun hadde støtt på en gjeng gutter denne kvelden. Tidligere på dagen hadde hun vært på sykehuset på grunn av narkotikamisbruk og dårlig psykisk forfatning, men hun hadde selv skrevet seg ut på ettermiddagen, og tok så veien til Lindängens sentrum. Med seg hadde hun en blå IKEA-pose med sine eiendeler, i tillegg til en håndveske. Men hun hadde ingen plass å overnatte. Vi snakker åpenbart om en sårbar og hjelpetrengende kvinne.

Men hun fikk ikke den hjelp hun trengte.

Kvinnen husker ikke nok

Guttene hun møtte tilbydde henne en soveplass, i et kjellerlokale. De ordnet til og med sovetabletter, som hun måtte betale for. Pengene tok hun ut fra en minibank, men hun var selv ute av stand til å trykke koden – det måtte guttene «hjelpe» henne med, det har den dømte 17-åringen selv fortalt i retten.

Ifølge kvinnen ble stemningen i kjellerlokalet raskt preget av trusler, og ifølge domstolen tvang 17-åringen henne til det de definerer som «oralt samleie». Hva som ellers skjedde i dette lokalet er uvisst, da kvinnens forklaring ikke anses som «helt sammenhengende» og derfor har retten problemer med å slå fast om overgrepet ble begått «tillsammans och i samförstånd med andra».

Blant bevisene mot guttene var det overvåkningsfilmer fra området, men det ble også begått gjennomgående tekniske undersøkelser på stedet. 17-åringens DNA ble blant annet funnet på en pute. At seksuelle handlinger har skjedd er det ingen som bestrider, spørsmålet var om det var voldtekt eller ikke. Det er altså retten ikke i tvil om, fremfor alt siden kvinnen «på grund av drogpåverkan befann sig i en särskilt utsatt situation». Men var det så en grov voldtekt? Nei, mener retten.

I dag fikk vi vite straffen: Gruppevoldtekt der syv unge gutter mer elle mindre deltok førte altså til ni måneders ungdomsstraff for 17-åringen, som reduseres til seks måneders frihetsberøvelse.

Kan det bli strengere, justisminister Johansson? Kan du forklare det i den pågående valgkampen?