Kvinner og likestilling

Saudi-Arabia bryter med Canada

Saudi-Arabia utviser Canadas ambassadør, og henter sin egen hjem, i tillegg blir handelsforbindelsene frosset. Det er Saudi-Arabias reaksjon på at den kanadiske ambassaden har uttrykt støtte til fengslede menneskerettighetsaktivister i landet.

På fredag uttrykte kanadiske ambassaden i Saudi-Arabia «alvorlig bekymring» over fengslingen av en rekke menneskerettighetsaktivister i landet. På twitter skrev ambassaden at de oppfordret myndighetene i Sadi-Arabia til omgående å løslate dem og alle andre fredelige menneskerettighetsaktivister, melder ulike internasjonale medier.

Et angrep

En slik oppfordring finner ikke myndighetene i Saudi-Arabia seg i, de oppfatter det heller som «et angrep» på landet. Svaret kom – igjen som en rekke oppslag på twitter – fra utenriksdepartementet i landet:

«Kongeriket Saudi-Arabia vil ikke akseptere noen form for innblanding i landets interne anliggender eller ordrer fra andre land». Meldingen ble ytterligere poengtert:

«Canadas oppfordring er en alvorlig og uakseptabel krenkelse av kongerikets lover. Saudi-Arabia har aldri og vil aldri akseptere noen form for innblanding i kongeriket».

Dermed ble den kanadiske ambassadøren utvist, og han har 24 timer på å forlate landet. Samtidig trekker de ut sin egen ambassadør i Ottawa. I tillegg fryser de all handel og investeringstransaksjoner mellom de to landene – samt forbeholder seg retten til å komme med eventuelle ytterligere tiltak.

Modernisering

Den strenge reaksjonen fra Saudi-Arabia kan handle om at kona og de tre barna til den fengslede islamkritiske bloggeren Raif Badawi bor i Canada – hvor de i forrige måned skal ha blitt tildelt kanadisk statsborgerskap. Badawi selv soner en dom i Saudi-Arabia på 1.000 piskeslag og ti års fengsel. I den siste tiden skal flere menneskerettighetsaktivister blitt anholdt, også en rekke kvinner, heriblant Raif Badawis søster Samar Badawi. Sistnevnte skal også den kanadiske ambassaden ha omtalt på twitter, hvor de uttrykte støtte til Badawi-familien.

Reaksjonen fra Saudi-Arabia kan også handle om at det strider mot bildet av landets reelle leder, kronprins Mohammed bin Salman, som en som vil modernisere landet. Blant annet har han nylig opphevet forbudet mot at kvinner ikke kan kjøre bil (for øvrig et forbud aktivisten Samar Badawi har kjempet hardt mot).

Men selv om de kvinnelige aktivistene i landet har gledet seg over at de nå legalt kan kjøre bil, står det en rekke andre krav for døren. For fortsatt må kvinnene følge en streng kleskodeks, de er segregert fra menn og de må ledsages av en mannlig verge, typisk far, bror eller ektemann, ved reise, jobb eller offentlige tjenester, som helsetjenester – eventuelt de kan ha med en skriftlig tillatelse fra vergen.

Økonomisk motivert

Dog er ikke alle like overbevist om hva som er kronprins bin Salmans intensjoner. Det hviskes om at det kan være makt som er drivkraften samt at landets inntekter må styrkes (på grunn av dårligere oljepriser).

Kronprins Salman skal ha iverksatt et slags «anti-korrupsjonprogram», der en en rekke prinser, statsråder og forretningsfolk er blitt fengslet og eiendeler konfiskert – som ga klingende mynt til kongeriket. På samme måte spekuleres det i at tillatelsen til at kvinner skal få kjøre bil er økonomisk motivert, og ikke som et ledd i noe «likestillingsprogram».

Men vi kan vel slå fast at ytringsfriheten i Saudi-Arabia har svært dårlige kår, det samme har islamkritikk. Samtidig er det skremmende å se hvor fort rimelig drastiske politiske beslutninger tas – og formidles like raskt på sosial medier. Man hadde kanskje tjent på å tenke som om et par ganger.

Canada skal ikke ha respondert på Saudi-Arabias utmelding. I alle fall ikke på twitter.