Innvandring

Löfven tok med blonde barn i valgkampvideo

Da Socialdemokraterna (S) skulle spille inn en scene til sin nye valgkampvideo på en svensk skole fikk ikke skolens elever være med. De ble byttet ut med en annen gruppe barn - blonde barn. "Mangfoldet" ble for enfoldig på den innvandrertette skolen.

Det var på ettermiddagen 26. juni at Socialdemokraterna spilte inn en scene til sin nye valgkampvideo Rågsvedsskolan i Stockholm. I denne scenen står statsminister Stefan Löfven og snakker midt i en gruppe lekende barn i en skolegård, melder den svenske avisen Expressen.

Ifølge rektoren har de fleste av Rågsvedsskolans elever innvandrerbakgrunn, men det er ikke de som er synlig i filmen.

Innvandrerelever

En av elevenes mamma forteller at da hun skulle hente datteren på skolen var det fullt av folk, mange barn med sine foreldre, som fortalte at de skulle spille inn en reklamefilm og at statsminister Löfven skulle komme om ettermiddagen. Det var satt frem boller og kaker, og datteren ville jo gjerne smake. Men mammaen måtte fortelle at «dessverre, det er ikke til oss».

Nær 70 prosent av de 12.000 innbyggerne i Rågsved er enten innvandrer eller svenskfødte med innvandrerbakgrunn. Mammaen opplever at Socialdemokraterna ikke ville ha med skolens barn i filmen.

– Det finnes nesten ingen svenske barn på skolen. Rågsvedsskolan er kjent for å ha høy innvandrertetthet. Det var en av lærerne som også ble opprørt. Vi snakket om at de bare plukket svenske barn til filmen, sier moren til avisen.

Marko Anderot er rektor på Rågsvedsskolan. Han forteller at Socialdemokraterna valgte bort skolens elever fordi barna som skulle være med i filmen hadde en «utdanning».

«Typisk skolegårdsmiljø»

Socialdemokraternas kommunikasjonssjef Helena Salomonsson forteller at valget av barn ble gjort av «praktiske grunner».

«Vårt reklamebyrå behøvde et tydelig samtykke på forhånd fra foreldrene til de barna som deltok i filmen», skriver hun i SMS-en til avisen.

Salomonsson beklager at valget av barn har opprørt foreldrene.

«Det er trist at de kjenner det slik. Det vi forsøker å gjøre i filmen er å ha med mennesker med ulik bakgrunn, for å speile det mangfoldet som finnes i hele Sverige, snarere enn å speile sammensetningen på en spesifikk skole. Derimot er det flott å høre at så mange elever vil være med i våre filmer. Deres foreldre må veldig gjerne ta kontakt med oss, så kan vi sikkert finne andre filmsamarbeid fremover!»

Kommunikasjonssjefen påpeker deretter at valget om å filme på akkurat Rågsvedsskolan ikke hadde noe med skolen å gjøre:

«Filmteamet ville ha et typisk skolegårdsmiljø som mange kunne kjenne seg igjen i, og mente Rågsvedsskolan passet bra for det».

Men mangfoldet ble tydeligvis for mye for Socialdemokraterna. Så da gjorde de som de bruker: byttet ut «befolkningen». Er det noen som lar seg lure av dette politiske spillet mer?