Mediekritikk

Et moralsk fyrtårn…?

Hyllesten av nylig avdøde John Sidney McCain kan ikke karakteriseres som annet enn "fake news".

Det er flere grunner til at mange hyller John McCain. Han var en av få kjente republikanere som åpenlyst kritiserte den sittende president Donald Trump i krasse ordelag.

Det er en hyllest om menneskelig anstendighet som savner sidestykke. Og selvsagt, da spiller det mindre rolle om den som hyllest var en krigshisser og hatet «gooks», som den sjåvinistiske rasisten McCain sa i februar 2000. Gooks er hyppig brukt av amerikanere om vietnamesere.

McCain: «Vet dere hvorfor Chelsea Clinton er så stygg? Fordi Janet Reno er faren hennes.» (Klassekampen). Chelsea Clinton var på dette tidspunktet 18 år. Janet Reno var USAs første kvinnelige justisminister. Poenget var å antyde at Reno hadde hatt et lesbisk forhold til Hillary Clinton. En slags sjåvinistisk hat trick der altså. Du verden så morsomt.

John McCain var bombeflyver i den grufulle krigen Operation Rolling Thunderstruck i Nord-Vietnam hvor sivile uskyldige ble drept i titusentall. McCain ble spurt i ettertid om han angret på bombingen. Nei, aldri, var svaret hans.

Trump-hatet blant journalister er så sterkt at selv McCain slipper unna kritikk (med unntak av Klassekampen 29. august). Han blir hyllet som en hedersmann med livsvisdom, innsikt og medmenneskelighet (blant annet i NRK).

Men McCain var en aktiv støttespiller i Kosovo-krigen og bombingen av Syria. Han samarbeidet med al-Qaida, støttet statskuppet i Ukraina, deltok i lugubre møter med kjente nazister og jihadister. Han støttet også aktivt bombekrigen i Libya og han ønsket å teppebombe Kambodsja.

McCain var mest kjent for sitt utrettelige engasjement for å bombe flest mulig land, og stygg i kjeften var han også med jevne mellomrom.

Det nevnes det ingenting om i fakemedie-verden. De har sine favoritter og sine hatobjekter. Da går det fort i surr.