Mediekritikk

Vestens liberale elite: Av idioter, for idioter?

Av og til er nyhetsbildet av en slik art at man i sitt stille sinn lurer på om Vesten ikke bare kan overleve, men bør overleve. Skal man dømme etter vår politiske, kulturelle og mediale elite, er det dessverre fort gjort å lande på det siste svaret.

Tony Awards har gått av stabelen, og som vanlig benyttet noen av de velfødde deltagerne anledningen til å diskutere politikk. På sobert vis, selvsagt, man er da medlem av eliten og har både stil og klasse. Robert De Niros politiske utmelding har følgelig gått verden rundt, viktig og opplysende som den er.

  • De Niros Trump-angrep sensurert under prisutdeling, klager Dagbladet.
  • TV-kanalen CBS sensurete skuespillerlegenden Robert De Niro da han langet ut mot USAs president Donald Trump, hyler VG.
  • De Niro skulle kort introdusere en opptreden av Bruce Springsteen da han så sitt snitt til å uttrykke misnøye med presidenten, forklarer statskanalen NRK.
  • Skuespiller Robert De Niro var ikke nådig mot president Donald Trump da han langet ut mot presidenten, føler TV2.

«Trump-angrep», «langet ut» og «uttrykte misnøye med». Jaha, ja.

Og hvilke viktige, politiske visdomsord strødde så den 74 år gamle, bortskjemte filmstjernen og mangemillionæren utover verden som fikk mediehus på hele planeten til å rydde plass på forsiden?

Fuck Trump!, vrælte den god voksne mannen fra scenen.

Og fikk stående ovasjoner av det like godt voksne publikum.

Vi tar den en gang til:

Fuck Trump!, ropte en godt voksen, velstående mann, og fikk stående ovasjoner fra sitt like velstående publikum.

Og vestlige riksmedier stopper ikke en gang for å tenke seg om. Ingen av dem stiller så mye som et kvart spørsmål om hva det som passerer for en politisk samfunnsdebatt i USA og Europa har utviklet seg til. Ikke én av dem – ikke én! – problematiserer De Niros svineri og det meget nedslående faktum at hans åndsforlatte bæljing får stående applaus fra presumtivt voksne, oppegående mennesker.

Men å klage og moralisere i det uendelige på lederplass over vanlige folks tone i diverse kommentarfelt, vanlige folks manglende debattskikk og/eller angivelige hatprat på sosiale medier og den skrekkelige polariseringen dette fører til – ja, det kan de!

Dette, mine damer og herrer, er hva vår angivelig liberale, tolerante elite har forfalt til på kortere tid enn noen skulle trodd var mulig.

Med denne politiske, kulturelle og mediale eliten i førersetet, er det sannelig ikke rart det går den veien høna sparker og at den liberale verdensorden rakner i sømmene.

Hadde bare kommentarfeltene bestått av litt færre Egon Olsener og litt flere Robert De Niroer hadde nok samfunnet aldri blitt så polarisert som det er nå. Hadde det bare vært færre intolerante, hatpratende arbeiderklassetullinger og flere tolerante, antihatende Hollywood-helter på Facebook, ville antagelig alt vært i sin skjønneste orden: Brexit ville ikke skjedd, faens jævla Donald Trump ville aldri blitt valgt og folk hadde aldri stemt på alle de hersens populistiske møkkapartiene som vokser frem i Europa. Da hadde om ikke annet eliten sovet litt bedre om natten, og ikke minst: sluppet å bruke tid på å motarbeide ordinære pleibeieres hat fra scenen på prisutdelinger. De er tross alt der for å kose seg!

Men det finnes fremdeles én utvei for Europas og USAs bortskjemte elite: begynn å lese flere historiebøker og se færre De Niro-filmer fremover, for så vil det kanskje gå opp for dem i tide at overklassen i det gamle Romas forfall er en advarsel, ikke et eksempel til etterfølgelse.