Forskjellsbehandling og diskriminering

Politiet anker heldigvis frifinnelsen av Stella Mwangi

Oslo tingrett frifant artisten Stella Mwangi for fyllekjøring og for forulemping av politet. Nå anker politiet - det er svært gledelig, både for politiet og samfunnet.

For kort tid siden frikjente Oslo tingrett Stella Mwangi (31) for forulemping av politiet og for fyllekjøring. Nå har politiet heldigvis anket avgjørelsen.

Tiltalen mot Mwangi var at hun hadde kjørt i beruset tilstand og at hun kræsjet inn i flere biler – lukeparkering, må vite – før hun forlot bilen. Da politiet kom for å kontrollere henne, satte hun seg voldsomt til motverge – og hun brukte det billigste av de billige triksene: Hun påsto at politiet var rasister.

Politiets kontroll, som ble gjort to timer etter hendelsen (prøvene ble tatt kl. 15:59), viste at hun hadde en promille på hele 2,22. Det ble også funnet THC, virkestoff i cannabis, i blodet som var tilsvarende noe over straffbarhetsgrensen på 0,2 promille.

Men Mwangi nektet for alt og påsto at hun hadde drukket en halv flaske whisky etter hendelsen, deretter øl.

Denne «festen» tidlig på ettermiddagen 29. desember 2017 hadde hun endog på toalettet på en neglesalong – som et forspill for en fest hun skulle på ved 20-tiden om kvelden. Hvor THC kom inn i bildet, sier ikke saken noe om.

Aktor Marita Hagen ba i om 24 dagers betinget fengsel med to års prøvetid for Mwangi, men Oslo tingrett frikjente henne på alle punkter.

Saken inneholder alle feil som er mulig.

Har du vært i en ulykke, her kjørt inn i flere biler, plikter du å varsle politiet, holde deg tilgjengelig – og edru. Er du i utgangspunktet påvirket av noe, skal du i alle fall ikke dytte i deg mer. Er denne regelen ikke gjeldende for Mwangi? Hvis Mwangi ikke skjønte at hendelsen ville utløse kontroll fra politiets side, her ved blodprøve, så betviler jeg at det i jussens forstand vil kvalifisere til frifinnelse for uaktsomhet.

Og er det lov nå med cannabis – for noen?

Kan man virkelig oppnå 2,22 i promille etter en halv flaske whisky og noen øl?

Hun satte seg til motverge når politiet kom. Er det blitt lov nå?

Hun påsto de var rasister. Er det blitt lov nå? Politiet burde heller også anmeldt henne for hatkriminalitet, som jo er blitt så «populært».

Det er svært godt at politiet anker denne avgjørelsen – både med hensyn til respekten for politiet og for samfunnet generelt. For denne dommen må jo skape presedens for lignende saker – og da blir det nok mange «fester» etter diverse hendelser.

– Vi anker over bevisvurderingen, sier politiadvokat Marita Hagen til NRK, men hun gir ingen nærmere begrunnelse for anken.

(Forsidebildet er fra twitter)