Politikk

Partimåling Sverige: SD fosser frem, S biter seg fast

Svenske SSBs partimåling som viser "valgresultatet om det hadde vært valg i dag" står i en særstilling i Sverige, og i dag kom den. Den viser at Sverigedemokratene har all grunn til juble, mens det går bedre med sosialdemokratene enn mange fryktet.

Samtlige politiske partier ser opinionsmålingen fra Statistiska centralbyrån (SCB), som siden 1972 har vært presentert to ganger om året og som er ekstra interessant fordi SCB kontakter et stort antall mennesker over lengre tid, som en viktig temperaturmåler. Og særlig rett før riksdagsvalg, som det nå bare er tre måneder til.

Siden forrige opinionsmåling i november 2017 har mye av det politiske landskapet i Sverige blitt tegnet om. Da hadde sosialdemokratene (S) en positiv trend med 32,6 prosent, og det ble snakket om en «Löfven-effekt». Moderaterna (søsterpartiet til Høyre) på sin side reiste kjerringa med sin nye partileder Anna Kinberg Batra, fikk en økning på 4,1 prosent og endte på 22,2 prosent. «Det er kamp igjen», het det fra M. Sverigedemokratene (SD) mistet derimot plassen som nest største parti og falt med 3,6 prosent til 14,8 prosent.

Men i løpet av våren og tidlig sommer har mye endret seg. S har sunket som stein, og det er snakk om regelrett krise. På siste måling (for Aftonbladet) fikk partiet en oppslutning på 24,5 prosent. For SD har trenden vært helt motsatt.

Fasiten fra SCB i dag er at SD fortsatt fosser frem. Fra riksdagsvalget i 2014 er fremgangen på hele 5,6 prosent og partiet ender på 18,5 prosent. S gjør det kanskje bedre enn ventet med 28,3 prosent, men det er en nedgang på 2,7 fra forrige riksdagsvalg.

Et riksdagsvalg i dag ville altså gitt regjeringspartiene (S+MP) 32,6 prosent. Alliansepartiene (C+L+M+KD) ville fått 38,6 prosent. Det lukter rett og slett regjeringsskifte 9.september. Så blir spørsmålet hvordan de øvrige partiene vil forholde seg til SD. Partiet som blir vanskeligere og vanskeligere å unngå.