Innvandring

Masseslagsmål i Oslo – på en ukedag

Natt til onsdag var det et masseslagsmål på Yongstorget i Oslo. Rundt 30 menn med afrikansk bakgrunn slåss med slagvåpen og machete. Og snart er de på gata igjen.

Politiet i Oslo er ikke uvant med masseslagsmål i Oslo, men det har vært spesielt i tilknytning til helger. Derfor er et masseslagsmål på en ukedag enten et varsel om en ny dårlig trend eller det kan tilskrives sommervarmen som har fått flere til å trekke til byen.

Politiet fikk melding om slagsmålet som utartet seg på Youngstorget – Arbeiderpartiets «vugge», og ved siden av Venstres hus. Så slik sett har både Ap og Venstre hatt orkesterplass hvis noen har vært på jobb ved 01-tiden natt til onsdag.

– Vi fikk første melding cirka fem på ett om det såkalte masseslagsmålet. Det skal ha vært en større gruppe menn, beskrevet som menn med afrikansk bakgrunn som slåss. Det var nevnt både slagvåpen og machete, men vi har ikke funnet det så langt. De fleste hadde tydeligvis brukt planker og jernstenger og flasker, sier operasjonsleder Tor Jøkling til VG.

At politiet ikke har funnet slagvåpen og machete tyder vel bare på at dette er våpen som man ikke bare «slenger fra seg» –  de kan jo være «nyttige» til neste gang.

Når politiet kom sprang slåssdeltakerne i alle retninger, men tre-fire av dem skal skal være pågrepet. Til det er det vel bare å påpeke: Og om kort tid er de ute på gata igjen. Det har politikerne våre sørget for, blant annet ved å innstramme bruk av glattcelle til et minimum.

En kvinnelig gjest på et utested fikk en flaske i hodet, hun ble sendt til legesjekk. Politiet sier at de prøver å finne ut hvem som forårsaket akkurat denne hendelsen.

Men det er som å lete etter en nål i en høystakk. For er det noe en kan være sikker på, så er det at ingen av de involverte vil si ett eneste ord som bidrar til oppklaring av saken, verken hva gjelder grunnen(e) til at slåsskampen oppsto eller hvem som gjorde hva. Vi snakker «gatas justis», og den er importert – om vi liker å snakke om det eller ikke.

Det vet nok politiet også, for operasjonsleder Jøkling understreker «at når det er så mange mennesker innblandet, er det utfordrende for patruljene å få umiddelbar oversikt». Og nettopp siden det er så utfordrende å få en slik oversikt, og det nesten er umulig å buret noen inne uten konkrete bevis herfra og til evigheten, så de vil gå fri – til neste gang vi hører om vi masseslagsmål.