Aktuelt

Nytt terrorangrep i Indonesia

Militante islamister herjer i Indonesia. På to dager er det utført en rekke terrorangrep i Surabaya, tre på kirker, og ett utenfor en politistasjon.

På søndag ble tre kirker i Surubaya, Indonesias nest største by og provinshovedstad i Øst-Java, utsatt for et koordinert terrorangrep i løpet av om lag ti minutter. 14 mennesker ble drept i angrepene.

Terroren ble utført av en indonesisk familie som nylig var vendt tilbake fra Syria. De var tilknyttet det lokale ekstremistiske nettverket Jamaah Anshar Daulah (JAD) som støtter den islamske stat (IS). Faren i familien detonerte en bilbombe utenfor den ene kirken, den katolske kirken Santa Mariato. To av sønnene, på 16 og 18 år detonerte, en bombe på en motorsykkel utenfor Diponegoro-kirken, mens moren, sammen med to av barn på ni og 12 år, detonerte en bombe i Pantekosta-kirken. Alle familiens selvmordsbombere døde under angrepene. IS har tatt på seg skylden.

«De planla et angrep mot politimål 11. mai, men fordi politiet var forberedt, fant de alternative mål,» sier talsperson Wawan Purwanto i landets statlige etterretningsorgan ifølge NRK.no.

Mandag ble Surubaya utsatt for nok et terrorangrep. Denne gangen nettopp mot et politimål. Personer på motorsykler sprengte seg selv i luften utenfor det indonesiske politiets hovedkvarter. Selvmordsbomben ble utløst da de ble stoppet ved en sikkerhetskontroll. Ifølge NRK skal personene være fra samme familie, og involvere en jente på åtte år som er sendt til sykehus. Fire av selvmordsbomberne skal være drept. Ti mennesker skal være såret, seks sivile og fire politibetjenter. Politiet kjenner foreløpig ikke identitet til disse selvmordsbomberne.

– Dette er utført av feiginger, det er uverdig og barbarisk, sier president Joko Widodo, og viser til både kirkeangrepene og angrepet ved politistasjonen mandags morgen.

Terrorangrepene kan være utløst av et fengselsopprør i forrige uke. Da drepte islamistiske fanger fem politibetjenter i et toppsikret fengsel nær byen Depok i Vest-Java. Opprøret enda med at fangene overga seg, og søndag, samme dag som de som familien foretok det koordinerte terrorangrepet, ble fire mistenkte JAD-medlemmer drept under skuddveksling i forbindelse med en ransaking, melder jp.dk.

President Widodo sier at han skal sikre at en ny antiterrorlov kommer på plass. Den skal gjøre den enklere å bekjempe nettverk med militante islamister i Indonesia.