Aktuelt

Storbritannias innenriksminister går av

Storbritannias innenriksminister går på dagen etter å ha misinformert parlamentet om retur av migranter.

Storbritannias innenriksminister Amber Rudd, som overtok ministerposten etter nåværende statsminister Theresa May, har trukket seg fra stillingen med øyeblikkelig virkning, melder Berlingske.

Rudd skal den siste tiden ha vært i hardt vær på grunn av behandlingen av den såkalte «Windrush-generasjonen». Dette handler om migranter som kom til Storbritannia fra slutten av 1940-tallet fra Jamaica, Trinidad og Tobago, på grunn av etterkrigstidens mangel på arbeidskraft. Den første båten, MV Empire Windrush, ankom 22. juni 1948 med 492 passasjerer, mange av dem barn. Frem til 1971 har det fortsatt å komme migranter fra karibiske land, og deres barn er blitt definert som «Commonwealth-borgere». Commonwealth er et samvelde av 53 ulike nasjoner, hovedsakelig Storbritannia og tidligere britiske kolonier.

Les om Windrush-generasjonen hos BBC

Innenriksminister Rudd skal ha hatt som målsetting å returnere så mange migranter som mulig, mens hun har gitt informasjon om det motsatte til parlamentet. 

«Ikke informert»

Innenriksminister Amber Rudd måtte trekke seg etter å ha feilinformert parlamentet

De siste ukene skal britiske medier kommet med historier om at Commonwealth-generasjonen er blitt behandlet dårlig. For eksempel skal arbeidere ha blitt nektet basale rettigheter, fordi de ikke kan dokumentere rett til opphold i landet. Dette skal ha lagt press på både innenriksminister Rudd og andre ministre, som har manglet forklaring på denne behandlingen.

Sky News la så frem et dokument, kopiert til Rudd, hvor nettopp målene med retur av migranter kom frem.

Rudd innrømmet så at slike mål eksisterte, men insisterte på at hun ikke var informert om det.

Det fikk The Guardian til å offentliggjøre et brev fra Rudd til statsminister May, der det heter at hun (Rudd) har innledet et «ambisiøst, men leveringsdyktig» mål for å øke returene av migranter.

Nå har Rudd trukket seg for å ha misledet parlamentet, og fratredelsen er akseptert av statsminister May.

Unnskyld

May har offentlig sagt unnskyld for behandlingen av Commonwealth-generasjonen, og har lovet at alle skal få statsborgerskap uten å ta statsborgskapstesten eller betale for statsborgerskapet.

I tillegg skal de få kompensasjon for de problemene som har oppstått fordi de fikk stempelet som ulovlige innvandrere.

Så er spørsmålet hvem som skal overta innenriksministerjobben etter Rudd. Den er ingen enkel oppgave i disse Brexit-tider, der nettopp innvandring er en sentral del av problemstillingen.