Kriminalitet

Skyting på åpen gate – politiet tidde

Midt på dagen ble det løsnet skudd i Oslo sentrum, men politiet meldte ikke fra til offentligheten. Forklaringen fra pressesjefen i politiet er syltynn.

HRS har over tid klaget på politiledelsens manglende informasjon til offentligheten. Stadig mer av kriminaliteten ties det om, og det som kommer ut er gjerne «pent pakket inn».

For eksempel er det ikke rapportert om en eneste overfallsvoldtekt eller gruppevoldtekt i Oslo i år. Kilder i politiet forteller HRS at det har vært flere.

Eks-justisminister Per-Willy Amundsen (FrP) oppfordret politiet til mer åpenhet, da med henvisning til å unngå svenske tilstander. I Sverige er det meste lagt lokk på av hensyn til de kriminelles opphav. For virkeligheten kan visstnok forhindre integrering og være til klunder for et velfungerende flerkulturelt samfunn. Hvordan nåværende justisminister, Tor Mikkel Wara (FrP), stiller seg til politiets informasjonsplikt til offentligheten, vites ikke.

Denne gangen er det VG som avslører at onsdag 4. april, altså for over to uker siden, ble det utløst skudd midt på dagen i Oslo sentrum, nærmere bestemt ved krysset Calmeyers gate – Osterhaus gate, bare noen hundre meter fra Sentrum politistasjon, og for øvrig rett ved det Jødiske Museum.

Tre menn satt på en restaurant da de oppdaget to andre menn som kom gående Osterhaus gate. De tre mennene gikk til angrep på disse, der en av dem ble skallet ned. Kort tid etter ble det hørt skudd, hvorpå de tre mennene ble observert løpende tilbake og inn i en sølvgrå Mercedes-Benz A-klasse som sto parkert utenfor restauranten. De kjørte raskt fra stedet.

Men politiet meldte ikke om hendelsen til offentligheten, verken via Twitter eller andre kanaler. 

Burde ha

Nå sier politiet at de burde ha informert. Pressesjef i Oslo politidistrikt, Unni Grøndal, skriver i en e-post til VG at det «ikke ble gått inn for å tie om saken.» Men forklaringen fra Grøndal ligner mest av alt på en bortforklaring, om ikke en elendig informasjonsjobb fra politiets side:

– Det gjøres alltid vurderinger i forhold til de meldingene vi får inn der og da til operasjonssentralen. I denne saken fikk vi melding en stund etter at en person hadde hørt et smell. Det var en ubekreftet, forsinket melding som kom inn til oss. Dette var observert hørt fra lang avstand.

Hun sier at politiet vanligvis får inn flere meldinger, spesielt om en slik hendelse skjer på dagtid og et sted med flere mennesker.

– Vi sendte patruljer og fikk etter hvert opplysninger som underbygget at det skal ha vært skyting. Saken utviklet seg etter hvert. Da meldingen kom inn var det først behov for å få bekreftet opplysningene. Da vi etter hvert fikk inn flere opplysninger i saken, burde vi informert om hendelsen.

Men dette kan da umulig være et uvanlig hendelsesforløp uansett sak? Mange av meldingene fra politiet er ikke nødvendigvis verifisert, og rettelser kommer gjerne. Vitner forteller for øvrig til VG at politiet var på rundspørring i området, så det er åpenbart at hendelsen ble tatt alvorlig.

Kriminelle gjenger

Politiadvokat Philip Green forsikrer VG om at etterforskningen pågår for fullt. Mannen som ble skutt mot er enda ikke identifisert, og politiet antar han ikke ble truffet. To menn er pågrepet, en 33-åring og en 24-åring. 33-åringen er en kjenning av politiet, og dømt for flere alvorlige saker. Han knyttes til minst to skyteepisoder det siste året, blant annet et drapsforsøk på Majorstua i Oslo i fjor sommer. 24-åringen ble på mandag varetektsfengslet i fire uker med isolasjon i tok uker, siktet for drapsforsøk. Han ble i februar varetekstfengslet for ran. Politiet har etterlyst den tredje gjerningsmannen.

Så får vi se hvor lang tid det tar for de samme er ute på gaten igjen. Det tar neppe lang tid, og straffene i Norge virker heller ikke å ha noen avskrekkende effekt. Det blir gjerne slik når selv politiledelsen ikke tror at straff virker.

Det har vært flere skyteepisoder i Oslo den siste tiden, og det antas å være knyttet opp til oppgjør i kriminelle gjenger. Politiet opplyser imidlertid at det er for tidlig å si om denne skytingen er relatert til kriminelle gjenger, men at det tilsynelatende er en relasjon mellom de involverte og håpet er etterforskningen vil vise hva som er motivet bak hendelsen.

Og skulle det nå vise seg, som det er stor sannsynlighet for, at disse kriminelle har en eller annen innvandringsbakgrunn, så har det selvsagt ingenting med saken å gjøre. Absolutt ingenting.