Aktuelt

Dømt for «jævla neger»

En krangel en lørdagsnatt på torget i Halden endte med at en mann (24) dyttet til en annen mann, hvorpå denne mannen kastet en bakt potet i hodet på 24-åringen. Han svarte med «jævla neger», melder NTB. Det skulle han ikke gjort, for krangelen var med en mann av somalisk…

En krangel en lørdagsnatt på torget i Halden endte med at en mann (24) dyttet til en annen mann, hvorpå denne mannen kastet en bakt potet i hodet på 24-åringen. Han svarte med «jævla neger», melder NTB.

Det skulle han ikke gjort, for krangelen var med en mann av somalisk opprinnelse.

Saken ble tatt til Halden tingrett i 2016 hvor 24-åringen ble dømt til fengsel i ett år og seks måneder som en fellesstraff med to tidligere dommer. 24-åringen anket til lagmannsretten, som endret straffeutmålingen slik at ti måneder av fengselsstraffen ble gjort betinget med en prøvetid på to år. Han anket så til Høyesterett.

Anken er nå blitt forkastet. Påtalemyndigheten mener «jævla neger» ble fremsatt som sjikane uten noe annet formål enn å nedverdige den fornærmede ut fra hans hudfarge. Høyesterett mener en mørkhudet innvandrer bør være strafferettslig vernet også i en situasjon hvor vedkommende er ute på byen. 24-åringen på sin side mener at utsagnet ble benyttet som ethvert annet skjellsord under en krangel.

Retten påpeker imidlertid at denne hendelsen ligger i nedre sjikt for straffbarhet.

Så da vet vi det. Ord som refererer seg til hudfarge er straffbart. Mon tro om det samme gjelder for «blendahvit»? Eller gjelder det bare hvis en setter «jævla» foran? Litt interessant i denne situasjonen er det jo også at nettopp «jævla potet» blir brukt som et skjellsord mot nordmenn. Men om det ikke er lov å si det, så er det tydeligvis «innafor» å kaste potet.