Innsparket

Den utenkelige tanken

Den skremmende tanken som før bare ble luftet på ytterfløyene i samfunnet, luftes nå av mer "stuerene" stemmer: spenningene i Europa er i ferd med å bli så store at borgerkrig ikke lenger er et helt utenkelig scenario.

Stans tilstrømningen av asylsøkere, Europa importerer borgerkrig, sier den palestinsk-belgiske islamologen, forfatteren og jihad-eksperten Montasser AlDe’emeh i et intervju med De Telegraaf.

De Telegraaf er Nederlands største morgenavis.

Montasser AlDe’emeh er ingen nybegynner i faget; han er arabist og ekspert på både islam og jihadisme, og har jobbet for Belgias etterretningstjeneste. I forbindelse med en doktorgrad har han hatt utstrakt kontakt med belgiske og nederlandske jihadister. I tillegg har han reist med flere jihadister til krigsområder i Syria i forskningsøyemed. I dag er han tilknyttet Radboud universitet i Nijmegen i Nederland. I 2015 ble han for øvrig intervjuet av Aftenposten i sitt hjem i den uroplagede bydelen Molenbeek, som er kjent for utbredt radikal islam og å produsere jihadister.

Montasser AlDe’emeh er aktuell med en ny bok, «Dubbel Leven» («Dobbeltliv») om sitt arbeid med jihadister og radikalisering.

Importerer borgerkrig

I intervjuet sier AlDe’emeh at europeiske politikere er naive når det gjelder masseinnvandring, islam og feilslått integrering, og anbefaler en stans i mottagelsen av asylsøkere/flyktninger. – Europa importerer borgerkrig, sier han og legger til at «vi først må finne ut av hva som må gjøres med de som allerede er her.»

– Våre vestlige samfunn er i fare på grunn av et økende antall fremmedgjorte mennesker, sier han. Han jobber ofte med skoleelever i Bryssel og noterer seg at mens «barna lever her fysisk, lever de mentalt i middelalderen.»

Han anbefaler barnas foreldre å forberede dem på å leve i et sekulært samfunn. I følge AlDe’emeh lever disse barna nå mellom to verdener, og i deres søken etter en identitet, kommer de uvegerlig i kontakt med radikale islamske ideologier.

I 2016 advarte også sjefen for den franske sikkerhetstjenesten Patrick Calvar om det samme. I følge avisen Le Figaro, er Calvar en av dem med størst innsikt i landets indre sikkerhetssituasjon. I forbindelse med det voldsomme terrorangrepet fredag 13. november i 2015, som førte til at den franske regjeringen erklærte unntakstilstand, uttalte han for bak lukkede dører i parlamentet at Frankrike «står på randen av en borgerkrig».

Varslere

Dette er et vanskelig tema, for beskyldningene på feltet er mange og sterke. Men ett både kan og bør vi klare å enes om: De som advarer mot tilstander de frykter kan utvikle seg og raskt komme ut av kontroll, gjør ikke det fordi de ønsker seg eller heier på utviklingen. Det ville i så fall tilsvare at antirasister som i årevis har advart mot Hitler og Auschwitzs gjenkomst, egentlig ønsker begge deler hjertelig velkommen. Eller at miljøvernere i realiteten ønsker at planeten vi bor på skal ødelegges fordi de advarer mot nettopp det. Eller at venstresiden innerst inne heier på høyrepopulismen de advarer mot. Det er naturligvis bare tøys, og de som fremmer slike beskyldninger opererer ikke i god tro.

Dette er det viktig at vi alle forstår og er enige om, for ellers havarerer det offentlige ordskiftet før vi får begynt, og det er til skade for oss alle uansett hvilken leir vi ellers tilhører.

Men vi ser altså at den utenkelige tanken som for få år siden bare ble luftet på ytterfløyene i europeisk politikk, nå blir fremsatt av mer stuerene stemmer. Uroen i den europeiske befolkningen kommer ikke til å bli mindre i årene fremover, så en behersket debatt om de økte spenningene, den utbredte fremtidsfrykten og hva den politiske ledelsen akter å gjøre med det, utover lovgiving om såkalt hatefull tale og fjerning av innlegg på sosiale medier, er kanskje på sin plass?